Şeful IMM Invest: „Foarte multă lume a crezut că e un program în care se dădeau tigăi gratis”

IMM Invest a plecat de la început cu o imagine falsă deoarece multă lume a crezut că prin acest program se dădeau tigăi gratis, a declarat Cristian Păun, președintele Consiliului de Administrație al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).

RomaniaTV.net
27 iul. 2020, 06:22
Şeful IMM Invest: „Foarte multă lume a crezut că e un program în care se dădeau tigăi gratis”

Cristian Păun, şeful Fondului care administează programul IMM Invest, a criticat percepţia care s-a format în interiorul mediului antreprenorial.

„IMM Invest a plecat de la bun început cu o imagine falsă asupra programului, mai ales asupra celor care, teoretic, ar fi fost potențiali beneficiari”, a declarat Păun la postul Digi24, citat de Agerpres.

„Foarte multă lume a crezut că este vorba despre un program, ca să parafrazez un prieten, în care se dădeau tigăi gratis. Nu a fost așa ceva. Este un program de creditare pe care eu l-am asemăna cu următoarea metaforă: te afli într-o secetă, te afli în fața unui câmp pe care trebuie să-l salvezi și tu, practic, încerci să identifici acele fire verzi de porumb pe care trebuie să le uzi”.

Potrivit Profit.ro, Cristian Păun a amintit programul IMM Invest a fost demarat în februarie, cu un buget inițial de 800 de milioane de lei și cu un ajutor de stat în spate.

„Venind criza, s-a schimbat situația. Ne-am trezit cu plafon de 15 miliarde de lei care avea în spate ajutor de stat pe partea de dobândă și comision, o treabă destul de importantă. Ca să nu mai spun de faptul că apoi a venit legea în Parlament care a modificat Ordonanța de Urgență IMM Invest și care a mai adăugat 15 miliarde de lei. Deci, ipotetic, astăzi vorbim despre un plafon de 30 de miliarde de lei”, a explicat Păun.

Președintele FNGCIMM a mai precizat că a fost nevoie de o perioadă de lămuriri în care s-a precizat că IMM Invest este un program care presupune o analiză din partea băncii, iar cel care îl accesează „trebuie să dai banii înapoi”.

„Lumea a crezut că acest program este un program în care se dau finanțări directe din buget, granturi nerambursabile. Foarte multe IMM-uri, unele dintre ele lansate prin Start-Up Nation sau pe programe similare, au crezut că pot apela la acești bani, să ia banii și să nu-i dea înapoi. A trebuit o perioadă să explicăm că este un program de creditare, în care trebuie să dai banii înapoi, plătești poate și dobândă în viitor. Este un program care teoretic presupune o analiză din partea băncii. Chemi specialistul să se uite la acel teren afectat de secetă și spui „Arată-mi unde e porumbul verde”, a mai afirmat oficialul, conform sursei citate.

Tăriceanu: „De IMM Invest nu profită cei din domeniul restaurantelor, transporturi, imobiliare. Exact ei ar fi avut nevoie de ajutor”