Şeful serviciilor de informaţii norvegiene demisionează în mijlocul unui scandal de proporţii

Directoarea serviciului de informaţii interne din Norvegia (PST), Jannes Kristiansen, criticată puternic după atacul din 22 iulie, a demisionat miercuri seara după ce a lăsat să se înţeleagă că Norvegia dispune de agenţi secreţi în Pakistan.

RomaniaTV.net
19 ian. 2012, 18:09
Şeful serviciilor de informaţii norvegiene demisionează în mijlocul unui scandal de proporţii

„Şeful PST, Janne Kristiansen, l-a informat pe ministrul Justiţiei că se va retrage din funcţie”, a anunţat Ministerul Justiţiei într-un comunicat.

„Motivul este o posibilă încălcare a obligaţiei de a păstra confidenţialitatea, constatată cu ocazia dezvăluirii unor informaţii clasificate”, a mai adăugat acesta.

Conform presei norvegiene, ministrul se referea la o audiere a lui Kristiansen, miercuri, condusă de o comisie parlamentară, în timpul căreia ea a sugerat că serviciul de informaţii militar norvegian (serviciul E) dispune de agenţi în Pakistan.

„Trebuie să răspundă ei înşişi dar sunt reprezentaţi în ţările la care vă gândiţi. Şi avem o cooperare bună cu serviciul E”, a spus Kristiansen, în timp ce era interogată de un deputat în privinţa contactelor între Norvegia şi serviciile secrete pakistaneze.

Kristiansen, faţă de care ministrul Justiţiei, Grete Faremo, şi a reînnoit încrederea, a fost criticată după 22 iulie pentru că a încercat să disculpe serviciile secrete pentru eşecul lor în legătură cu atacurile soldate cu 77 de morţi.