SEMNAL de alarmă, tras de specialişti în cazul copiilor care cresc departe de parinti

Specialiştii trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte copii care cresc departe de părinţi. Numai în judeţul Timiş sunt peste opt mii de copii care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Specialiştii averitzează că micuţii riscă să devină depresivi, agresivi, sau chiar să ajungă dependenţi de droguri.

RomaniaTV.net
24 nov. 2015, 19:18
SEMNAL de alarmă, tras de specialişti în cazul copiilor care cresc departe de parinti

Pentru a veni în sprijinul copiilor care cresc departe de părinţi, Organizația „Salvați Copiii” a lansat o campanie de promovare a liniei telefonice Help-Line – 0800 070 040 și a platformei www.copiisinguriacasa.ro. Proiectul este dedicat părinților plecați la muncă în străinătate, copiilor care rămân acasă, persoanelor în grija cărora rămân micuții, dar și specialiștilor din domeniul protecției copilului.

În acest mod, psihologii și consilierii juridici le vor da sfaturi telefonic părinților cu privire la ce trebuie să facă în cazul în care intenționează să plece la muncă în străinătate. Totul pentru ca micuții să fie în siguranță și să beneficieze de toate drepturile. Potrivit legii, în cazul în care un părinte pleacă la muncă peste hotare, iar copilul rămâne în grija unei alte persoane decât a unui părinte, acesta trebuie să anunțe primăria din localitatea de domiciliu.

“Ca medic, aproape săptămânal mă confrunt cu diferite cazuri. Este o adevărată patologie a acestor copii cu părinți plecați la muncă în străinătate, care este legată de tulburări emoționale, de consumul de substanțe de abuz, tulburări somatice, mergând până la situații amenințătoare de viață. Cele mai grave cazuri sunt cele de intervenții chirurgicale. Copilul ajunge la spital și ai nevoie de o aprobare din partea părintelui pentru a face o investigație medicală, o anestezie, o transfuzie de sânge sau o operație. Te trezești că vine părintele în țară și te întreabă de ce i-ai tăiat copilul”, a explicat Mihai Gafencu, medic la Spitalul de Copii “Louis Țurcanu” din Timișoara și președinte al Organizației “Salvați Copiii”, Filiala Timiș, potrivit presalesrt.ro.

Și psihologul Simona Jugariu trage un semnal de alarmă cu privire la dificultățile copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate. “Părinții aleg să muncească în străinătate pentru a lăsa ceva în urmă, uitând că ce lasă în urmă sunt copiii. Fiind lipsiți de afecțiunea și supravegherea părinților, acești copii sunt afectați pe plan educațional prin rezultate la școală scăzute, apariția unei forme de agresivitate, anxietăți, depresii. Plecarea unui părinte din viața unui copil are repercursiuni pe toate planurile”, a explicat Simona Jugariu, care este și directorul Centrului județean de resurse și asistență educațională Timiș.

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș spun că în cazul în care părinții declară că pleacă la muncă în străinătate și desemnează o persoană care se va ocupa de întreținerea copilului, așa cum prevede legea, aceasta poate primi o indemnizație de plasament de 600 lei.