Semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE: Comuniştii cer REFERENDUM

Comuniştii îi cer preşedintelui Timofti să iniţieze un referendum privind oportunitatea semnării Acordului de asociere a Republicii Moldova cu UE.

RomaniaTV.net
14 mai 2014, 16:01
Semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE: Comuniştii cer REFERENDUM

Deputaţii comunişti de la Chişinău i-au adresat miercuri o scrisoare preşedintelui Nicolae Timofti în care îi cer să iniţieze organizarea unui referendum privind semnarea de către Republica Moldova a Acordului de asociere cu UE, potrivit Agerpres.

Comuniştii susţin că acest Acord nu ar fi în interesul Republicii Moldova. ‘Acord, care încalcă grosolan neutralitatea constituţională a ţării şi transferă suveranitatea Moldovei care aparţine poporului unui oarecare Comitet de Asociere. Chiar şi graba cu care se încearcă semnarea Acordului de Asociere în condiţiile în care majoritatea regiunilor ţării, inclusiv Transnistria şi Găgăuzia, nu acceptă condiţiile impuse în document, simbolizează pierderea suveranităţii’, se arată în scrisoare.

Comuniştii îi cer şefului statului ca în decurs de două săptămâni să vină ‘ cu o iniţiativă de a organiza un referendum naţional cu privire la semnarea acestui Acord’. În caz contrar, PCRM sugerează că Timofti ar încălca articolul 2 din Constituţie care prevede că ‘uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului’.

Solicitat de AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Administraţiei prezidenţiale, Vlad Ţurcanu, a declarat că ‘PCRM are toate instrumentele necesare pentru a iniţia un referendum‘.

Republica Moldova a parafat Acordul de asociere cu UE la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie 2013, iar preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anunţat marţi la Chişinău că acesta va fi semnat la 27 iunie.