Semne care ar trebui să te îngrijoreze grav, cu privire la tiroidă

Stare de nervozitate, oscilaţii dese în greutatea corporală şi dificultăţi de concentrare? Dacă recunoşti aceste simptome la tine se prea poate să ai probleme cu tiroidă, acea mica glandă din gât.

RomaniaTV.net
06 sept. 2013, 07:48
Semne care ar trebui să te îngrijoreze grav, cu privire la tiroidă

Tiroida, acea mica glanda in forma de fluture situata in zona gatului, poate avea un impact dramatic asupra a numeroase functii ale organismului tai, iar dupa 35 de ani 30% din oameni sunt afectati de disfunctii tiroidiene. Mai mult, femeile sunt de pana la 10 ori mai predispuse sa sufere de probleme de tiroida.

Aceasta glanda este situata deasupra “marului lui Adam” si produce hormonul tiroidian, care reguleaza, printre altele, temperatura corporala, metabolismul si ritmul batailor inimii. La unele persoane, tiroida poate fi hiperactiva sau hipoactiva, cu alte cuvinte, poate produce prea mult hormon sau prea putin. Ambele disfunctii sunt asociate cu numeroase simptome.

Iata cele mai frecvente semne care indica faptul ca tiroida nu functioneaza corespunzator si pentru care ar trebui consultat un medic endocrinolog.

1. Oboseala aproape permanenta

Te simti mai mereu obosit, lipsit de energie, inca de la primele ore ale diminetii. Aceasta stare poate fi generata de numeroase afectiuni, insa este adesea intalnita in cazurile de hipotiroidie, cand glanda produce prea putin hormon. Daca te simt obosit chiar si dimineata, dupa o noapta lunga de somn, se prea poate ca tiroida ta sa fie “lenesa”. Prea putin hormon tiroidian in circulatia sangvina si in celule face ca muschii tai sa nu primeasca acel semnal/impuls de care are nevoie pentru a fi pus in miscare in mod corespunzator. Astfel, apare oboseala la nivelul masei musculare.

2. Stari frecvente de tristete

Starile de depresie, de tristete pot fi, la randul lor, un simptom al hipotiroidiei. De ce? O secretie slaba de hormon tiroidian are impact negativ asupra secretiei de serotonina, hormonul starii de bine, proces care are loc in creier. Prea putin hormon tiroidian duce astfel la prea putina serotonina, motiv pentru care este firesc sa apara stari de tristete frecvente.

3. Stari de nervozitate si de agitatie

Daca esti frecvent nervos si agitat, se prea poate sa suferi de hipertiroidie, adica glanda tiroida produce hormon in exces. Circulatia sangelui si celulele fiind, practic, invadate de hormon tiroidian, toate sistemele organismului transmit semnale/impulsuri mai mult decat ar trebuie. Inclusiv metabolismul este accelerat peste normal. Daca manifesti adesea stari de nervozitate si agitatie si ti-e greu sa te calmezi, sa te relaxezi, este posibil te confrunti cu un caz de hipertiroidie.

4. Pofta de mancare ti-este data peste cap

O pofta excesiva de mancare este un simptom la hipertiroidiei, hormonul fiind produs in exces generand stari dese de foame. Insa, chiar daca pofta de mancare e crescuta si, adesea, satisfacuta, cei care sufera de hipertiroidie nu se ingrasa, tocmai pentru ca si metabolismul si, implicit, arderile sunt puternic accelerate tot de hormonul tiroidian in exces. Pe de alta parte, o tiroida “lenesa”, care produce putin hormon, face metabolismul sa “lancezeasca”, motiv pentru care persoanele hipotiroide iau adesea in greutate. Mai mult, acestora le este alterat simtul gustativ si olfactiv.

5. Simti ca mintea nu-ti merge ca inainte

Prea putin somn si imbatranirea au, de regula, un impact negativ asupra functiei cognitive, dar si tiroida iti poate afecta aceasta functie esentiala omului. Prea mult hormon tiroidian (hipertiroidie) poate cauza dificultati de concentrare, in timp ce prea putin hormon (hipotiroidie) favorizeaza aparitia starilor de confuzie si chiar uitarea unor lucruri de care, altfel, ti-ai fi amintit fara probleme. Cand oamenii care sufera de hipotiroidie sunt tratati corespunzator medical, sunt adesea uimiti de faptul ca-si simt ei insisi mintea mai ascutie, mai alerta. Mai mult, in cazul femeilor, acestea asociaza starile de confuzie si uitare intrarii in menopauza, insa adesea este vorba de o secretie slaba a tiroidei.

Celelalte semne, pe Lyla.ro.