Senat: Horia Răzvan Gârbea şi Vladimir Simon, validaţi de comisii pentru funcţiile de vicepreşedinţi

Senatorii din Comisia pentru cultură şi cei din Comisia pentru politică externă i-au validat, în unanimitate, în şedinţa reunită de marţi, pe cei doi candidaţi propuşi de grupurile parlamentare ale PSD-PNL şi, respectiv, PDL pentru ocuparea funcţiilor de vicepreşedinţi ai Institutului Cultural Român (ICR) - Horia-Răzvan Gârbea şi Vladimir Simon.

RomaniaTV.net
18 sept. 2012, 06:31
Senat: Horia Răzvan Gârbea şi Vladimir Simon, validaţi de comisii pentru funcţiile de vicepreşedinţi

În timpul şedinţei, senatorul PSD Georgică Severin i-a asigurat pe cei doi candidaţi pentru funcţiile de vicepreşedinţi ai ICR că Senatul „nu va pune presiuni” asupra institutului.

„Aveţi o situaţie destul de ingrată, ceea ce veţi face depinde de atribuţiile pe care vi le va da preşedintele. Noi vă vedem acum ca pe un munte de bune intenţii, dar practica va fi variabilă. Senatul nu va pune presiuni politice pe ICR, vă asigur, dar sper ca ICR să devină o instituţie în care rolul principal să fie mai puţin propaganda politică. ICR ar trebui să încerce să se implice pe plan mondial, iar în acest sens doresc să menţionez târgul de carte de la Paris din martie 2013, unde România este invitat de onoare şi fac apel la toate instituţiile, la Ministerul Culturii, la MAE, pentru a găsi fondurile necesare astfel încât România să nu se facă de râs, pentru că suntem într-o întârziere extraordinară. Vă doresc un singur lucru, să fiţi cât mai aproape de cultură şi ţineţi cont că sunteţi în serviciul poporului român, şi nu în serviciul unor servicii”, a spus Severin.

De asemenea, preşedintele Comisiei pentru politică externă, Mircea Geoană, a subliniat faptul că România are nevoie de o instituţie care să promoveze valorile culturale româneşti, scrie agerpres.ro.

„Eu mi-aş dori ca odată cu o întâlnire cu domnul Andrei Marga şi cu cei doi vicepreşedinţi să avem o discuţie mai aplicată cu privire la reaşezarea ICR pe un drum mai puţin controversat. E important ca această instituţie să-şi găsească cadenţa cât mai repede. E nevoie de export de valoare şi cultură. (…) Este nevoie de ICR, de promovare culturală, de o imagine bună a României ca export de valoare şi cultură, dar şi pentru investiţii străine”, a afirmat Geoană.

Cei doi candidaţi pentru funcţiile amintite urmează să primească un vot din partea plenului Senatului.

Plenul Senatului l-a validat, săptămâna trecută, pe Andrei Marga în funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), deşi acesta nu a fost audiat în Comisia pentru cultură şi cea pentru politică externă ale acestui for legislativ.