Senatul are miercuri pe ordinea de zi dezbaterea legii care prevede că Parlamentul stabileşte data alegerilor

Senatul ar putea reexamina miercuri, la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis, legea care stabileşte că Parlamentul, şi nu Guvernul, fixează data alegerilor parlamentare.

RomaniaTV.net
11 nov. 2020, 07:17
Senatul are miercuri pe ordinea de zi dezbaterea legii care prevede că Parlamentul stabileşte data alegerilor

Senatul are pe ordinea de zi a plenului de miercuri, care va începe la ora 14.00, raportul de admitere al Comisiei juridice şi respingerea cererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis la proiectul de lege prin care Parlamentul decide data alegerilor legislative şi nu Guvernul. Iniţiativa legislativă urmează să fie votată într-un plen de către Senat, în calitate de prim for sesizat.

Comisia juridică a acordat, marţi, raport de respingere la cererea de reexaminare a preşedintelui Iohannis pentru legea care stabileşte că Parlamentul şi nu Guvernul fixează data scrutinului pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.

Vicepreşedintele Comisiei juridice, senatorul PNL Iulia Scântei, a explicat că şedinţa, desfăşurată online, a fost convocată neregulamentar de Şerban Nicolae, care nu mai este membru PSD şi nu mai poate deţine funcţia de preşedinte al Comisiei. Potrivit Iuliei Scântei, funcţia revine PSD în conformitate cu algoritmul politic.

Scântei a precizat că, după ce au participat la începutul şedinţei, parlamentarii PNL, USR, UDMR şi PMP au explicat că desfăşurarea întâlnirii este neregulamentară şi au părăsit şedinţa.

La lucrările Comisiei au rămas Şerban Nicolae, Robert Cazanciuc, Carmen Dan, Liviu-Tit Brăiloiu, Florian Bodog şi Radu Preda.

Vicepreşedintele PSD Mihai Tudose a afirmat luni că săptămâna aceasta Senatul va încerca din nou să voteze proiectul de lege prin care Legislativul decide data alegerilor generale şi nu Executivul.

Senatul nu a avut cvorum marţea trecută să discute proiectul, iar Biroul permanent nu a întrunit prezenţa necesară de şedinţă pentru a schimba secretarul conducerii forului legislativ Ion Ganea, exclus din PSD după ce a boicotat întrunirile.

Citeşte şi: Senatul are pe ordinea de zi a plenului de miercuri iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”