Sentința în dosarul Hexi Pharma va fi pronunțată pe 5 ianuarie 2023. Inculpații încearcă să scape de închisoare invocând prescripția faptelor

Curtea de Apel Bucureşti a dezbătut marţi, ultimul termen în dosarul Hexi Pharma și urmează ca pe data de 5 ianuarie 2023, să pronunțe sentința în acest caz. Inculpații, doi directori ai companiei, au fost condamnaţi în primă instanţă la pedepse cu închisoarea, însă avocații lor au cerut încetarea procesului invocând prescripția faptelor.

08 nov. 2022, 23:38
Sentința în dosarul Hexi Pharma va fi pronunțată pe 5 ianuarie 2023. Inculpații încearcă să scape de închisoare invocând prescripția faptelor

Curtea de Apel București va pronunța sentința în dosarul Hexi Pharma pe data de 5 ianuarie 2023. Avocaţii cei doi directori inculpaţi în dosar, Flori Dinu şi Mihai Leva, au cerut încetarea procesului penal invocând că faptele de care sunt acuzaţi aceștia s-au prescris, fiind necesară aplicarea în acest sens a deciziei Curţii Constituţionale.

Citește și ANI demonstrează minciuna primarului Clotilde Armand: Nu a cerut niciodată acces la dosar. Şi-a majorat indemnizaţia lunară cu până la 30% fiind manager de proiect

Procurorul de şedinţă nu i-a contrazis pe avocaţi

„Justiţia trebuie să lucreze cu materialul Legiuitorului, iar magistraţii trebuie să respecte deciziile Curţii Constituţionale”, spus procurorul de ședință.

Pronunțarea sentinței definitive în dosarul Hexi Pharma ar fi trebuit dată de Curtea de Apel Bucureşti în urmă cu doi ani, însă judecătorii au repus speța pe rol în noiembrie 2020. Apoi, întregul proces a fost tergiversat în aşteptarea unei expertize, care nu a adus nimic nou în dosar. Acum aceasta este din nou amânată.

În anul 2019, Tribunalul Bucureşti a condamnat-o pe Flori Dinu, directorul general al companiei Hexi Pharma, la 3 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

De asemenea, Mihai Leva, şeful de producţie al firmei, a fost condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, în acelaşi dosar.

Totodată, compania a fost obligată să plătească o amendă penală de 2,6 milioane lei.

Potrivit deciziei tribunalului, Hexi Pharma trebuie să plătească un prejudiciu de aproximativ 125 milioane lei, reprezentând contravaloarea produselor biocide neconforme achiziţionate de sute de spitale din ţară.

Astfel, compania a fost obligată să plătească 89 milioane lei (82 milioane lei şi 1,5 milioane euro) către 128 de spitale, constituite părţi civile în dosar.

Mai mult, instanţa a decis confiscarea sumei de 36 milioane lei de la Hexi Parma, obţinute de la 205 spitale de stat şi private din ţară, care nu s-au constituit părţi civile în dosar.

Citește și Avocata Elenei Udrea a ieșit la atac: „Se pare că legea se aplică mai altfel în cazul ei”. Fostul ministru vrea să iasă din închisoare cât mai rapid