Serghei Lavrov dă vina pe Occident pentru blocajul cu privire la exportul de cereale

Comisarul pentru agricultură al Uniunii Europene, polonezul Janusz Wojciechowski, este optimist că ţările vecine Ucrainei vor accepta în scurt timp un acord care să permită cerealelor ucrainene să intre în ţările lor pentru a fi exportate în altă parte, relatează Reuters.

26 apr. 2023, 10:29
Serghei Lavrov dă vina pe Occident pentru blocajul cu privire la exportul de cereale

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus marţi că Moscova nu vede „practic niciun rezultat” de pe urma acordului cu Naţiunile Unite destinat să ajute exporturile de cereale şi îngrăşăminte ale Rusiei – condiţie pentru ca Moscova să accepte transporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră – şi acuză ţările occidentale că au creat un impas, relatează Reuters.

Rusia a avertizat că, dacă nu sunt îndeplinite mai multe solicitări pe care le are, pentru a elimina obstacolele din calea exporturilor ruse de cereale şi îngrăşăminte, nu va fi de acord să prelungească după 18 mai acordul conex în privinţa transportului de cereale ucrainene pe Marea Neagră.

Lavrov a lăudat, într-o conferinţă de presă susţinută la ONU, activitatea secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, şi a şefului ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffiths, în încercarea lor de „a ajunge la un acord cu ţările care au anunţat sancţiuni ilegale şi unilaterale împotriva Federaţiei Ruse”, dar a spus că „practic, nu a existat practic niciun rezultat”.

Ce declarații a făcut Klaus Iohannis după întâlnirea cu președintele din Argentina. Ce se întâmplă cu cerealele din Ucraina: „România va continua să îşi îndeplinească rolul cu maximă responsabilitate”

Rusia a semnat în iulie anul trecut un acord pe trei ani prin care ONU s-a angajat să ajute Moscova pentru a-şi putea exporta cerealele şi îngrăşămintele. Deşi aceste exporturi nu fac obiectul sancţiunilor occidentale impuse în urma invaziei din 2022 în Ucraina, Moscova spune că restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările reprezintă o barieră în calea livrărilor.

Una dintre cererile Rusiei este ca Banca Agricolă Rusă (Rosselhozbank) să revină în sistemul bancar SWIFT. Lavrov a declarat că nu există planuri în acest sens şi că, drept alternativă, Guterres a propus ca băncile americane să ajute Banca Agricolă Rusă cu tranzacţii.

Lavrov a adăugat că o bancă „a consimţit cu amabilitate să finanţeze o operaţiune”, dar a spus că aceasta nu este o soluţie pe termen lung. „Dacă vreţi ca de fiecare dată noi şi secretarul general al ONU să alergăm de colo-colo şi să implorăm o anumită structură financiară americană pentru ca aceasta să fie atât de mărinimoasă, atunci înţelegeţi că nu poate funcţiona şi nu va funcţiona”, a punctat ministrul rus de externe.

O sursă familiarizată cu tranzacţia a declarat că Departamentul de Stat şi Trezoreria SUA au cerut JPMorgan Chase & Co să efectueze o tranzacţie, „foarte limitată şi foarte monitorizată”, legată de exportul de materiale agricole, care a avut loc luna aceasta. Sursa a precizat că ar putea avea loc şi alte tranzacţii.

Un purtător de cuvânt al JPMorgan Chase & Co a refuzat să comenteze, iar Trezoreria americană nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, menţionează Reuters.

Pactul cu Moscova a ajutat ONU să convingă Rusia să permită exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră în cadrul unui acord, negociat de Naţiunile Unite şi Turcia în iulie anul trecut. Acest acord ar urma să expire la 18 mai, după ce în martie Rusia nu a fost de acord să-l mai prelungească decât cu 60 de zile, faţă de 120 de zile cât era termenul prevăzut în acordul iniţial.

Ciucă, întrebat despre o sistare a importului de cereale: Astfel de măsuri nu fac altceva decât să îngreuneze situaţia. Ce spune despre sprijinul pentru Daea
Guterres s-a întâlnit luni cu Lavrov şi i-a dat o scrisoare pe care să i-o înmâneze preşedintelui rus Vladimir Putin, care prezintă un plan ce vizează îmbunătăţirea şi extinderea acordului referitor la transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, a declarat un purtător de cuvânt al ONU.

„Reacţia la această corespondenţă va apărea după ce destinatarul o va citi”, a declarat Lavrov la conferinţa de presă de marţi. În schimbul prelungirii acordului după 18 mai, Rusia a cerut, de asemenea, să fie permise importurile de utilaje agricole în Rusia, să fie ridicate restricţiile privind asigurările şi să fie permis accesul în porturi al navelor şi mărfurilor ruseşti. În plus, doreşte ca o conductă care livrează amoniac rusesc către un port ucrainean din Marea Neagră să fie repornită, iar activităţile financiare ale companiilor ruseşti de îngrăşăminte să fie deblocate.

Dacă Rusia nu poate exporta cereale şi îngrăşăminte la nivel global fără obstacole, Moscova nu poate accepta alternativa de a fi obligată de fiecare dată să depună eforturi şi să pledeze pentru ajutor cu porturile, băncile şi companiile de asigurări americane şi europene, a declarat Lavrov. „Aceasta nu este înţelegerea la care am ajuns la 22 iulie anul trecut”, a punctat el.

Şeful diplomaţiei ruse a mai spus că Rusia nu a discutat despre acordul pentru exportul de cereale din Ucraina pe Marea Neagră cu partenerul strategic al Moscovei, China, care este cel mai mare beneficiar de cereale în urma acordului.

Aproape 29 de milioane de tone de cereale au fost exportate în cadrul acordului privind cerealele transportate pe Marea Neagră, 6,7 milioane de tone fiind destinate Chinei, potrivit datelor Centrului Comun de Coordonare, care este format din oficiali din Ucraina, Rusia, Turcia şi ONU şi care supraveghează punerea în aplicare a acordului.

Comisarul UE pentru agricultură e optimist că ţările vecine Ucrainei vor ajunge la un acord în privinţa tranzitului cerealelor

Comisia Europeană a propus săptămâna trecută măsuri de urgenţă pentru grâu, porumb, rapiţă, seminţe de floarea-soarelui şi ulei de floarea-soarelui, după ce unele ţări din Europa Centrală au luat măsuri unilaterale pentru a interzice importurile de produse alimentare din Ucraina.

Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia au devenit rute de tranzit pentru cerealele ucrainene care nu au putut fi exportate prin porturile din Marea Neagră ale ţării din cauza invaziei Rusiei din februarie 2022.
Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat că acordul de tranzit va acoperi doar cele cinci produse, care reprezintă 80-90% din importuri, dar nu alte opt – inclusiv miere, păsări de curte şi lapte – pe care le-au propus vecinii Ucrainei.

„Cred că suntem foarte, foarte aproape de a ajunge la un acord bun”, a declarat acesta într-o conferinţă de presă după o reuniune cu miniştrii agriculturii (AGRIFISH) la Luxemburg. El a adăugat că şi alte ţări UE par să susţină planul.

Comisia negociază în prezent cu cele cinci ţări, iar Wojciechowski a declarat că executivul UE prezintă date pentru a arăta impactul exact al importurilor agricole.

Wojciechowski, care este polonez, a declarat că propriile sale discuţii cu ministrul polonez al agriculturii de marţi au arătat că poziţiile lor sunt foarte apropiate. „Polonia este ţara lider dintre cele cinci şi este foarte aproape de a găsi o soluţie”, a spus el.

Conform propunerii, cele cinci ţări ar trebui să asigure tranzitul grânelor ucrainene, iar fermierii locali ar urma să primească 100 de milioane de euro din fondurile UE drept compensaţie.