Serghei Mizil, enervat pe haosul din România: „Ceaușescu lucra de la 14 ani, eu de la 8 ani. Am lucrat prima dată la un pulover, apoi m-am axat pe scos dopuri de vin!”

Nonconformistul Serghei Mizil, fiul fostului înalt demnitar comunist Paul Niculescu-Mizil, a avut o tinerețe în care a profitat din plin de apartenența sa la nomenclatura „Epocii de Aur", dar nu o duce rău nici în capitalism.

10 oct. 2023, 12:06
Serghei Mizil, enervat pe haosul din România: „Ceaușescu lucra de la 14 ani, eu de la 8 ani. Am lucrat prima dată la un pulover, apoi m-am axat pe scos dopuri de vin!”

Serghei Mizil a urmat cursurile Facultății de Arte Plastice, este pictor „la bază”, dar nu și-a câștigat niciodată banul, traiul, viața din „producția” artistică. A fost dintotdeauna atras de mediul de afaceri. Cunoscut și pentru o copilărie mai libertină decât a majorității de la vremea aceea, Serghei nu poate spune că nu s-a bucurat de propria comunitate care îl susține.

Serghei Mizil, intervenție chirurgicală de urgență: „Toată lumea a zis că am mierlit. Ieri am venit la spital, azi am plecat. Mă voi lăsa de fumat”. Ce i-a spus lui Ciutacu după operaţie
Invitat la  podcastul lui Gojira, Serghei a vorbit despre numeroasele probleme pe care le-ar avea România la ora actuală. El a abordat subiectele violențelor din școli, dar și absenteismul școlar, probleme pe care afaceristul le invocă ca fiind străine de perioada copilăriei sale.

Vedeta subliniază pentru Gojira faptul că, din punctul său de vedere, orice copil apărut la știrile serii are briceag la el. Serghei se uită la toate posturile de știri, iar concluzia sa ar fi că nu se merge în direcția bună. El chiar oferă câteva exemple în acest sens:

Ai văzut pe vreunu fără briceag? Uită-te la școli, la copii. Eu mă uit la toate canalele, ca să văd unde ajungem. La școală, la 13 ani, s-au luat la bătaie, hâtz, trei bricege. Altele au bătut o colegă, au tuns-o în cap, au umilit-o. Sunt câte vrei.

Serghei Mizil l-a cununat pe Ion Rădoi: „Da, bă, sunt mândru că sunt nașu’ lui. L-am cununat în fața lui Dumnezeu, n-am fost martor la Primărie, cum s-a zis, că nu știam că trebuie să am buletinul la mine, știam că doar la penitenciar te duci cu buletinul”
Vedeta continuă și explică faptul că pe vremea sa, în copilărie, astfel de cazuri nu ar fi fost auzite, mai ales că, spune Serghei, era o frică față de lege, dar și un respect față de profesor. Pe sine se scoate din context, având în vedere copilăria „tumultuoasă”:  „Nu se poate așa ceva. Pe vremea aia (N.R. pe vremea când era copil) era un respect pentru lege, că te făceau, dar era și un respect pentru școală. Eu mă scot din context.”

Totodată, Serghei ține să sublinieze din nou uimirea pe care o are când vede imaginile tulburătoare cu copii care umilesc sau bat cadrele școlare. Ce îl mai deranjează este rata abandonului școlar, faptul că mulți dintre tinerii români nu merg la școală de la o vârstă mică.

La școală nu se întâmpla așa ceva… să fie profesorul scuipat, profesoara să fie bătută, nu exista așa ceva, apoi lumea mergea la școală. Azi suntem pe primul loc la absenteismul școlar.  S-au schimbat niște chestii. Noi dacă nu mai avem niște reguli clare suntem varză, și în afară la fel, cred.

În cadrul podcastului „Pe bune”, Serghei Mizil a dezvăluit ce pensie primește de la Statul român, aceasta nefiind de de ajuns nici măcar pentru medicamentele de care ar avea nevoie:

Ce pensie primește Serghei Mizil de la statul român. Suma este una extrem de mică: „Am avut contract de muncă toată viața!”
Băi, nea întrebătorule, să-ți explic… La toate firmele, mi-am plătit taxele pentru a avea pensie, plus că sunt membru al Uniunii Artiștilor Plastici, însă de acolo nu mi-a venit pensie. Am avut contract de muncă toată viața mea! Ceaușescu lucra de la 14 ani, eu de la 8 ani. Am lucrat prima dată la un pulover, apoi m-am axat pe scos dopuri de vin!”, a fost răspunsul său.