Serviciile Secrete Britanice: „Ruşilor le teamă că vor atacaţi. Şi-au mutat submarinele din Crimeea”

Ministerul britanic al Apărării a publicat un nou raport zilnic al serviciile lor de informații, despre situația din Ucraina. Marţi a fost atins subiectul flotei ruse de la Marea Neagră.

20 sept. 2022, 09:17
Serviciile Secrete Britanice: „Ruşilor le teamă că vor atacaţi. Şi-au mutat submarinele din Crimeea”

„Comandamentul Flotei ruse de la Marea Neagră și-a mutat aproape sigur submarinele din clasa KILO din portul său natal Sevastopol din Crimeea, la Novorossiysk, din Krasnodar Krai, sudul Rusiei”, scriu britanicii.

„Acest lucru se datorează foarte probabil unei schimbări recente a nivelului de amenințare la securitate în lumina atacurilor ucrainene în creștere la distanță lungă. În ultimele două luni, cartierul general al flotei și aerodromul său principal au fost atacate”, notează serviciile secrete britanice.

Mai mult, agenţii scriu că una dintre principalele motivații ale lui Putin pentru anexarea Peninsulei Crimeea în 2014 a fost tocmai posibilitatea de a menține acolo flota rusă. Totuși, ei adaugă că tocmai siguranța acelei flote din Crimeea este acum direct amenințată.

Citeşte şi Românul care luptă în Legiunea Străină din Ucraina: „Acesta nu este un război corect, când o armată luptă împotriva civililor. Dacă Ucraina este cucerită, următoarea poate fi România”

În acelaşi timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, luni seară, în discursul adresat naţiunii, că ritmul ajutorului internaţional acordat Ucrainei trebuie să corespundă ritmului în care armata eliberează teritorii de sub ocupaţia rusă. „În regiunea Harkov – stabilizăm situaţia, ne menţinem poziţiile. Cu fermitate. Atât de ferm încât ocupanţii intră în panică Ei bine, am avertizat că soldaţii ruşi din Ucraina au doar două opţiuni: să fugă de pe pământul nostru sau să se predea. Colaboratorii au variante similare – fie vor încerca să evadeze, şi rămâne de văzut dacă Rusia îi va lăsa să intre pe teritoriul său, chiar dacă le-a dat paşapoarte, fie colaboratorii vor fi condamnaţi conform legislaţiei actuale a Ucrainei”, a spus Zelenski, care a precizat că a condus o şedinţă a Statului Major.

El a mulţumit poliţiei naţionale pentru restabilirea rapidă a ordinii în noul teritoriu eliberat, dar şi Serviciului de Securitate al Ucrainei – pentru faptul că acum lucrează cu o eficacitate remarcabilă. „Nu pot dezvălui toate detaliile, dar datorită Serviciului de Securitate al Ucrainei, suntem acum încrezători că ocupanţii nu vor avea niciun punct de sprijin pe pământul ucrainean. Important: situaţia de la frontiera de stat şi protecţia frontierei noastre au fost discutate în cadrul şedinţei. Şeful Serviciului Frontierei de Stat a transmis un raport. Statul va oferi toată puterea necesară pentru a ne proteja graniţa”, a spus şeful statului ucrainean.

Pentru Zelenski, ritmul este foarte important acum. „Ritmul de stabilizare în zonele eliberate. Ritmul de mişcare al trupelor noastre. Ritmul restabilirii vieţii normale în teritoriul eliberat. Şi ritmul de sprijin din partea partenerilor. Vorbim despre acest lucru cu sinceritate – ritmul de acordare a ajutorului pentru Ucraina trebuie să corespundă ritmului mişcării noastre”.

Citeşte şi Primarul oraşului Doneţk îi acuză pe ucraineni de atrocităţi în oraş. 13 civili ar fi fost ucişi în bombardamentele de luni