Serviciul de Informații Externe (SIE), agenția guvernamentală a României responsabilă de culegerea, verificarea și protecția informațiilor externe relevante pentru securitatea națională, este foarte discretă cu privire la activitatea și funcționarea sa.
Singurele frânturi din spațiul public pot fi legate de informațiile obținute de la foștii directori ai SIE, directorul actual al instituției, care este civil, sau de achizițiile publice ale agenției, care sunt disponibile pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziții Publice.
SIE a achiziționat ziare, reviste specializate, periodice și reviste de la Manpres Distribution, firmă care se ocupă cu vânzarea de ziare și reviste în regim de abonament, în valoare de 70.900,76 lei.
Acestea au, însă, o justificare strategică, mai ales că agenția folosește surse deschise pentru colectarea de informații relevante din presa internațională și specializată, extrem de valoroase pentru identificarea tendințelor geopolitice, economice sau militare.
Spionii SIE sunt nevoiți să citească jurnale academice sau analitice, precum Foreign Affairs, Le Monde Diplomatique sau The Economist, precum și buletine de intelligence sau publicații în limbi străine, care sunt utile în monitorizarea regiunilor de interes precum Orientul Mijlociu, Rusia sau China.
Citește și : Plata pensiilor din iulie, în pericol! Angajaţii Caselor de pensii au început protestele
Suma cheltuită de SIE arată că este nevoie de un număr mare de reviste, ziare și publicații internaționale pentru înțelegerea situației geopolitice și geostrategice a lumii, dar și că există angajați specializați în acest sens, care extrag cele mai relevante informații și întocmesc rapoarte.