Serviciul militar obligatoriu din 2024. Ameninţările războiului schimbă regulile

Taiwanul îşi va prelungi serviciul militar obligatoriu, după ce China şi-a arătat iar forţa aeriană şi a ameninţat cu recucerirea insulei.

07 ian. 2023, 20:14
Serviciul militar obligatoriu din 2024. Ameninţările războiului schimbă regulile
Serviciul militar obligatoriu din 2024

Sub ameninţarea Chinei, Taiwanul îşi va prelungi serviciul militar obligatoriu. Taiwanul urmează să crească perioada serviciului militar obligatoriu de la patru luni la un an, anunţă marţi preşedinta Tsai Ing-wen, subliniind că insula este necesar să se pregătească împotriva ameninţărilor tot mai mari reprezentate de China, relatează AFP.

”Serviciul militar actual de patru luni nu este suficient pentru a răspunde situaţiei, care se află într-o schimbare constantă şi rapidă”, subliniază într-o conferinţă de presă preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen.
Rusia pregăteşte noi înrolări: limita de vârstă pentru serviciul militar a fost abolită

”Am decis să restabilim serviciul militar (obligatoriu) de un an începând din 2024”, anunţă ea. Președintele Taiwanului Tsai Ing-wen a convocat o întâlnire de securitate națională, pentru a discuta despre consolidarea apărării civile a insulei, și va anunța extinderea la o conferință de presă după-amiază, a adăugat oficialul, conform Reuters.

Taipei, care respinge pretențiile de suveranitate ale Beijingului asupra Taiwanului, a anunţat cea mai mare incursiune a forțelor aeriene chineze vreodată, în zona de identificare de apărare aeriană a insulei, cu 43 de avioane chineze traversând un coridor neutru neoficial dintre cele două părți.
Serviciul militar obligatoriu ar putea fi reintrodus în Letonia. România, armată pe bază de voluntariat
China a organizat de asemenea jocuri de război lângă Taiwan, în august, după o vizită la Taipei a președintelui Camerei Reprezentanţilor a Statelor Unite, Nancy Pelosi.

„Diferitele comportamente unilaterale ale Chinei au devenit o preocupare majoră pentru securitatea regională”, a spus oficialul, care a luat parte la discuția la nivel înalt de securitate.

România, armată pe bază de voluntariat

Ministerul Apărării a precizat că România rămâne pe ideea de armată profesionistă. ”Rămânem la ideea de armată profesionistă. Sigur că  sunt ţări, Austria de exemplu, care este o ţară modernă, face parte din NATO şi are un sistem de armată obligatorie, dar este o excepţie, aproape, în zonele noastre. este şi o ţară cu populaţie mică. Una este să ai o populaţie de 20 milioane de locuitori şi alta o populaţie mai mică. Rămânem pe ideea unei armate profesioniste, rămânem pe ideea unei rezerve operaţionale care să fie puternică şi care  trebuie şi începem să o completăm acuma. O facem prin rezerviştii voluntari şi prin stagiul militar voluntar”, declara fostul ministru, Vasile Dîncu.