Sfânta Parascheva 2021. Mii de credincioşi se roagă la racla Cuvioasei şi apoi se îmbulzesc la sarmale VIDEO

În fiecare an, pe 14 octombrie, mii de credincioşi se roagă la racla Cuvioasei Parascheva de la Iași. La fel s-a întâmplat şi anul acesta, în ciuda faptului că rata de infectare cu coronavirus a ajuns la 10,17 cazuri la mia de locuitori. În ultimele zile, peste 50 de mii de credincioși au trecut pe la racla sfântă.

14 oct. 2021, 10:33
Sfânta Parascheva 2021. Mii de credincioşi se roagă la racla Cuvioasei şi apoi se îmbulzesc la sarmale VIDEO

Sfânta Parascheva 2021. Pandemia de coronavirus nu i-a determinat nici anul acesta pe credincioşi să rămână acasă. Ca de fiecare dată, curtea Catedralei Mitropolitane a fost plină de oameni care au venit să se roage la Cuvioasa Parascheva, considerată „Ocrotitoarea Moldovei”.

Sfânta Parascheva 2021. Măsuri sporite de protecţie la marele pelerinaj de la Iaşi

Slujba Sfintei Liturghii a început deja la Catedrala Mitropolitană de la Iaşi. Credincioşii, prezenţi în număr mare şi anul acesta, trebuie să respecte o serie de reguli stricte impuse de autorităţi pentru a preveni infectarea cu coronavirus. Reamintim că rata de incidenţă a ajuns în Iaşi la 10,17 cazuri la mia de locuitori.

Slujba cu ocazia Hramului Sfintei Parascheva de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi se desfăşoară pe pietonalul Ştefan cel Mare, în dreptul Catedralei Mitropolitane, şi este oficiată de un sobor de 18 preoţi, în frunte cu ÎPS Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Credincioşii s-au îmbulzit la sarmale: 

La slujba de la Iaşi participă printre alţii IPS Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului şi IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Din Republica Moldova sunt prezenţi PS Antonie, Episcop de Bălţi şi PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

Pelerinii trebuie să poarte masca de protecţie, iar cei care nu au primesc din partea organizatorilor. De asemenea, au fost amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă şi care, în număr restrâns, vor putea să intre în spaţii delimitate, astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane şi să se poată păstra distanţa recomandată de autorităţi.

Slujba va putea fi urmărită şi de la distanţă pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în această zonă.

Citeşte şi Sfânta Cuvioasă Parascheva. Lucruri mai puţin ştiute despre coroana ce împodobeşte moaştele sfintei

În cursul dimineţii de joi rândul pelerinilor a atins peste un kilometru, peste 5.000 de credincioşi aşteptând să se închine la raclă. Mulţi dintre cei care stau la rând nu poartă mască şi nu sunt respectate condiţiile de distanţare.  Pelerinajul de la Iaşi a început la sfârşitul săptămânii trecute, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva urmând a fi reintroduse în Catedrala Mitropolitană vineri, 15 octombrie.

Mesajul Mitropolitului cu prilejul sarbatorii Sf Parascheva

„Suntem în miez de sărbătoare. Sărbătoare mare la Iași. Hramul catedralei mitropolitane, zi și zile închinate Sfintei, Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva. Mulți credincioși s-au îndreptat spre Iași în aceste zile, dorind să-și așeze inima, sufletul și cugetul și trupul în fața binecuvântatelor moaște ale Sfintei Parascheva și ale Sfântului Gheorghe Pelerinul. Sunt mai puțini pelerini anul acesta decât până acum doi ani. Vremurile sunt așa cum sunt și unii credincioși obișnuiți să vină în aceste zile la Iași au preferat să facă acest drum cu câteva săptămâni înainte. Alții poate au amânat pentru sfârșit de octombrie pelerinajul la Iași. Alții poate, dintr-o pricină sau alta, au decis să nu mai vină anul acesta. Pe toți, Sfânta Parascheva îi binecuvântează, inima mare a Sfântului Gheorghe Pelerinul îi cuprinde pe toți și pe fiecare.

Rugăciunea tuturor se îndreaptă către Dumnezeu prin mijlocirea sfinților Parascheva și Gheorghe, în mod special pentru bătrânii, bolnavii și deznădăjduiții din jur sau din lume. Avem încredințarea că puterea lui Dumnezeu, arătată prin sfinții săi, constituie un omofor binecuvântat și de ocrotire asupra noastră și asupra lumii. Pelerinii vor pleca la casele lor cu bucuria în suflet că au fost aproape de sfintele moaște. Pelerinajul în sine este un act tămăduitor. Sufletul devine mai puternic, mintea mai încrezătoare, trupul mai cutezător, pentru a învinge obstacolele de atâtea feluri care se ridică în fața normalității vieții noastre și a vieții lumii.

Dumnezeu să primească dorul, durerea, bucuria fiecăruia, fiecare să primească nu după ceea ce este dezirabil din punct de vedere omenesc, ci ceea ce gândește Dumnezeu bine a fi pentru fiecare. Este necesară răbdarea, îndelunga răbdare, și încrederea în Dumnezeu.
Dumnezeu nu ne lasă, sunt situații dificile, dar purtarea de grijă a lui Dumnezeu, pe căi uneori necunoscute de noi, se arată a fi o prezență constantă. Dumnezeu să ne ocrotească sub mila iubirii Sale, să ne ierte de păcatele pe care cu voie sau fără de voie, ca pământeni, le-am săvârșit, să ne dăruiască puterea încredințării în iertarea Sa.

Și așa mergem mai departe cu gândul la cei din spitale, bolnavi, medici, asistente medicale, infirmieri, cei care în aceste zile sunt pe linia primă a frontului. Dumnezeu să îi ocrotească pe ei, Dumnezeu să îi ocrotească pe toți pelerinii, Dumnezeu să ne aibă sub ocrotirea Sa pe noi, pe toți, și întreaga lume. Așa să fie, amin!”, a transmis mitropolitul Teofan.

Citeşte şi Acatistul Sfintei Parascheva. Rugăciune grabnic ajutătoare către Sfânta Cuvioasă. Citeşte-le în ziua praznicului ca să fii ferit de nenorociri