Tradiții și obiceiuri. De ce este bine să aşezi icoana Sfântului Dimitrie cel Nou la masa în jurul căreia se strânge familia

Sfântul Dimitrie cel Nou este patronul caselor, pe care le protejează de pagubă, de furtuni şi de furia animalelor sălbatice. El este prăznuit anual pe 27 octombrie, după Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir.

26 oct. 2021, 15:28
Tradiții și obiceiuri. De ce este bine să aşezi icoana Sfântului Dimitrie cel Nou la masa în jurul căreia se strânge familia

Sfântul Dimitrie cel Nou 2021. Moaștele sale se găsesc în Catedrala Patriarhală din București, drept pentru care, datorită evlaviei credincioșilor de aici, Sfântul a primit și numele de Ocrotitor al Bucureștilor.

Acestei sărbători, îi sunt specifice o serie de tradiţii şi obiceiuri pe care mulți credincioși le respectă pentru a beneficia de ocrotirea Sfântului și a le merge bine. Ca şi în cazul altor sărbători, în ziua Sfântului Dimitrie cel Nou nu se spală, nu se face curăţenie şi nu se coase sau taie.

Sfântul Dimitrie cel Nou 2021. În ziua praznicului, așază icoana Sfântului Dimitrie la masă

Practicile de venerare a morţilor se continuă şi în această zi. Credincioşii merg la cimitir cu bucate sfinţite la biserică şi le împart la mormântul rudelor decedate. În acelaşi timp, există obiceiul să se aprindă câte zece lumânări la mormintele celor care au trecut în lumea celor drepți fără lumânare. Fiecate mormânt este împodobit cu flori de toamnă.

Citeste si Preotul Ciprian Ilica, răpus de Covid la doar 43 de ani

Tot în această zi se dăruiesc bătrânilor singuri, neajutoraţi, îndeosebi celor care trăiesc în azile, fructe de toamnă, mere sau struguri, nuci şi miere.

Dacă, într-o familie, niciunul dintre membri nu poartă numele Sfântului, atunci este bine ca, la masa de sărbătoare, să fie așezată o icoană a acestui mare sfânt. Se spune că acest obicei, urmat an de an, aduce armonie, sănătate şi spor în locuinţa respectivă.

Ca şi în noaptea de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, se aprind focuri în curtea gospodăriei şi-l întreţin cu crenguţe şi cetină de brad. Focul este lăsat să ardă peste noapte, iar cei care-l veghează roagă un bunic sau cel mai vârstnic din comunitate să povestească despre minunile săvârşite de cei doi sfinţi Dimitrie.

Citeste si Medic invitat la biserică să le vorbească credincioşilor despre beneficiile vaccinării. Preot paroh: „Vaccinul este un rezultat al științei, care se face cu binecuvântarea lui Dumnezeu”


loading...