Sfântul Gheorghe 2021. Tradiţii şi superstiţii. De ce este bine să stai treaz în noaptea Sfântului Gheorghe

Anual, pe 23 aprilie, credincioşii îl prăznuiesc pe Sfântul Gheorghe, un model de curaj în lupta cu diavolul. Acestei mari sărbători a creştinătăţii îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii care, dacă sunt respectate, aduc sănătate, spor în casă, bună înţelegere, rodnicie.

22 apr. 2021, 16:50
Sfântul Gheorghe 2021. Tradiţii şi superstiţii. De ce este bine să stai treaz în noaptea Sfântului Gheorghe
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Gheorghe. Sursa FOTO: www.infocs.ro

Sfântul Gheorghe 2021. În legendele populare, Sf. Gheorghe este considerat „străjer al timpului„, alături de Sf. Dumitru. Dumnezeu le încredinţează cheile vremii şi aceştia pot închide sau deschide vremea, după purtarea oamenilor. Sf. Gheorghe face iarba şi copacii să înverzească, deschide pământul şi aduce primăvara, iar Sf. Dumitru, aduce frigul, zăpada şi iarna, potrivit www.cimec.ro.

Între ei ar exista un legământ pe viaţă şi pe moarte: dacă pădurea nu este înfrunzită pe data de 23 aprilie, Sf. Dumitru îl ucide pe Sf. Gheorghe. La rândul său, Sf. Dumitru poate fi ucis de Sf. Gheorghe dacă de ziua lui, 26 octombrie, vor mai fi frunze în pomi.

Sfântul Gheorghe 2021. Tradiţii şi superstiţii specifice ajunului Sfântului Gheorghe

Ziua de 23 aprilie marchează în calendarul popular începutul anului pastoral. Sărbătoarea mai este denumită popular Sângeorz.

În ajunul zilei de Sf. Gheorghe, 22 aprilie, este Sângiorzul vacilor, o sărbătoare a ciobanilor, marcată de o serie de obiceiuri ce marchează începutul anului pastoral, fiind o sărbătoare a ciobanilor. Aceştia se aleg, îşi aleg locul unde vor face stâna, îşi aleg mieii şi îşi pregătesc oile pentru primul muls.

În trecut, primul muls are o semnificaţie aparte. Acesta se făcea printr-un colac sau printr-o cunună de plante cu proprietăţi magice, despre care se credea că pot asigura sănătatea animalelor şi belşug la producţia de lapte.

Citeste si Calendar ortodox aprilie 2021. Sărbători religioase în aprilie 2021. Tradiţii şi superstiţii de 1 aprilie, Sfântul Antipa al dinţilor, Sfântul Gheorghe, Florii şi în Săptămâna Patimilor

Găleata în care urma să se pună laptele de la primul muls era pregătită în mod minuţios: se turna “apă din râu” sau “apă neîncepută din fântână” şi iarbă verde. Marginea găleţii era decorată cu o cunună din ramuri de salcie. Mănunchiul de plante era aruncat apoi într-o fântână, existând credinţa că, astfel, va asigura o cantitate mare de lapte.

Sfântul Gheorghe 2021. Cum sunt alungaţi strigoii

În ajunul zilei de Sf. Gheorghe şi în noaptea care precedă sărbătoarea, există credinţa că umblă strigoii ca să ia mana laptelui de la vaci. Aceştia pot fi alungaţi cu usturoi (în Bucovina), rug de măceşe, pelin, rostopască sau leuştean (în Banat), rug verde şi leuştean (în Transilvania).

Tot pentru alungarea strigoilor, oamenii din anumite zone rurale produc zgomote de bucium, afumă vitele, grajdurile şi stânele, aşază ramuri de rug la ferestrele şi uşile adăposturilor pentru animale, agaţă spini la poartă sau ung ugerul vacilor cu usturoi.

Sfântul Gheorghe 2021. De ce este bine să rămâi treaz în noaptea de Sângeorz

Acestei mari sărbători a creştinătăţii îi sunt specifice o serie de superstiţii menite să aducă sănătate, spor, înţelegere în familie, rodnicie. Iată ce trebuie să facă oamenii în această zi pentru a le fi bine tot anul şi a fi lipsiţi de probleme:

Citeste si Lidia Fecioru trage un semnal de alarmă despre SEMNELE pe care ni le transmite corpul: Boala are o cauză spirituală!

  • Oamenii stau toată noaptea treji, ca să fie vioi şi sănătoşi tot anul.
  • Vitele se bagă în holda de grâu şi când vin acasă, se ia o mână de grâu care se păstrează şi se amestecă în grâul de semănat, ca să se facă mult şi frumos la anul.
  • Oamenii se bat cu urzici pentru a fi harnici şi iuţi tot anul.
  • În dimineaţa ajunului Sf. Gheorghe, femeile scot sculele de ţesut afară, ca să răsară soarele peste ele, pentru a avea spor la lucru.
  • Oamenii se încing cu ramuri verzi ca să nu îi doară mijlocul.
  • Oamenii se scaldă, înainte de răsăritul soarelui, într-o apă curgătoare, spre a fi sănătoşi tot anul şi pentru spălarea tuturor relelor.
  • Busuiocul semănat înainte de răsăritul oarelui e bun pentru cinste: cel care se spală cu rouă de pe el, este cinstitde toată lumea.
  • La Sf. Gheorghe se cântăresc oamenii pentru a fi sănătoşi tot anul şi pentru a se proteja de farmece.
  • Cine doarme în această zi, acela ia somnul mieilor şi tot anul e somnoros.
  • La Sân-Georgiu ies preoţii şi poporul cu crucea în câmp şi fac rugăciuni pentru ploaie şi mană în câmp.
  • Gunoiul adunat în ziua de Sf. Gheorghe se pune la rădăcina pomilor, ca să rodească bine.

După o noapte în care forţele malefice se manifestă puternic şi în care energiile sacre pot să-i contamineze negativ pe oameni, în ziua de Sf. Gheorghe se impune scăldatul sau stropitul ritual, al oamenilor, animalelor, sau al obiectelor din gospodărie, în vederea purificării şi a asigurării unei stări bune de sănătate şi de prosperitate în anul ce vine, mai menţionează sursa citată.