SFATURI de la nutriţionişti. Cum alegem cea mai proaspătă carne de porc. La ce să fim atenţi când luăm lebăr sau cârnaţi

La masa de Crăciun nu trebuie să lipsească sarmalele, piftia sau cârnaţii, produse tradiţionale pregătite din carne de porc. Consumatorii trebuie să aibă grijă atunci când cumpără acest tip de carne deoarece poate conţine numeroşi paraziţi care pot conduce la boli grave cum este şi trichineloza. RomaniaTV.net vă prezintă ce aspecte trebuie să aveţi în vedere atunci când cumpăraţi carne de porc sau preparate din carne de porc, pentru a alege cele mai proaspete produse.
Marilena Vili
14 dec. 2015, 08:23
SFATURI de la nutriţionişti. Cum alegem cea mai proaspătă carne de porc. La ce să fim atenţi când luăm lebăr sau cârnaţi

În perioada sărbătorilor de iarnă, carnea de porc este alimentul principal asupra căruia îşi îndreaptă atenţia românii. Pentru a ne bucura de preparate gustoase şi proaspete trebuie să ţinem cont de anumite aspecte atunci când mergem la magazin pentru a le cumpăra.

Cum alegem carne de porc proaspătă

În primul rând, carnea de porc trebuie să poarte ştampila de control sanitar-veterinar. Mai mult, carnea proaspătă nu trebuie să se lipească de degete, ci trebuie să fie tare, trandafirie, cu fibrele dense, împănată cu grăsime. Grăsimea trebuie să fie albă sau roz-alb, moale, iar la frecare să lase o senzaţie de unsuros.

La porcii tineri, carnea este roz-albicioasă şi are consistenţă moale, iar la porcii bătrâni culoarea devine roşu-închis şi are consistenţă tare.

Esenţial este să se cumpere carne care provine sigur de la animale sacrificate în abatoare, carne care a fost deci verificată înainte de a fi pusă pe piaţă. Desigur, carnea trebuie să nu miroase urât, să fie roşie sau roz, în funcţie de zonă, să nu fie acoperită de o peliculă lipcioasă şi să fie tonică, dacă o apăsăm, să revină rapid la normal„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, Corina Zugravu, medic nutriţionist.

De asemenea, carnea de porc nu trebuie păstrată în pungi de plastic sau hârtie, ci în tăviţe de poliester acoperite cu celofan, la o temperatură de 0-7 grade Celsius. În acest fel, calităţile nutritive ale cărnii se vor menţine intacte mai mult timp.

Carnea de porc poate acumula toxine, paraziţi şi bacterii

Porcii sunt animale care se hrănesc cu absolut orice pot găsi, inclusiv cu fecale, gunoaie şi cadavre. Din această cauză, în corpul lor se acumulează multe toxine, care nu au timp să fie eliminate, având în vedere că un porc va digera în 4 ore o porţie de mâncare. În plus, porcii nu au glande sudoripare şi nu pot transpira, iar acest lucru blochează şi mai mult eliminarea toxinelor. În momentul în care noi consumăm carne de porc, ingerăm automat şi toxinele, bacteriile şi paraziţii. Toate acestea sunt foarte periculoase pentru om şi pot duce la boli grave.

Citeşte şi Adevărul nespus până acum despre carnea de porc. Cât de periculoasă, este, de fapt. Testul SLĂNINUŢEI

Bacterii pe care le putem contacta de la carnea de porc: salmonella, stafilococul auriu, listeria monocytogenes, Yersinia enteroclitica.

Paraziţi care se pot transmite la om prin consumul de carne infestată: tenia (un vierme care stă în intestin şi provoacă inflamarea ţesuturilor şi pierderea poftei de mâncare), virusul Menangle (provoacă febră, frisoane, durere de cap, transpiraţie), trichinella (vierme care duce la edeme, dureri, febră şi o stare generală de rău), hepatita E (infecţie virală care se manifestă prin oboseală, ameţeală, iar cazurile grave pot duce la fibroză şi ciroză).

Riscul de îmbolnăvire poate să scadă dacă vom găti bine carnea de porc.

Singurul lucru pe care îl poate face consumatorul este să trateze termic foarte bine produsul înainte de consum (până când îşi pierde culoarea roz). Să se evite mezelurile crude de origine incertă şi preparatele în sânge„, a explicat, pentru RomaniaTV.net, Corina Zugravu.

Cum alegem cele mai proaspete preparate din carne de porc

În ceea ce priveşte preparatele din carne de porc, la acestea „este foarte dificil să ne dăm seama dacă sunt sau nu proaspete, pentru că au condimente care maschează mirosul de început de alterare”.

Sfătuim cumpărătorii să cumpere numai produse ambalate, în termen de valabilitate şi comercializate de vânzători care respectă strict condiţiile de igienă„, spune medicul nutriţionist.

În cazul în care doriţi să cumpăraţi cârnaţi, tobă sau leberwurst, acestea nu trebuie să aibă membrana lipicioasă sau uşor mâzguită. Mai mult, nu terbuie să cumpăraţi preparate din carne cu membrana crăpată, cu goluri în compoziţie sau cu acumulări de grăsime sau apă sub membrană.

De reţinut este şi faptul că toba nu trebuie introdusă în congelator, deoarece se va degrada.

În ciuda faptului că de pe masa de Crăciun nu poate lipsi carnea de porc şi preparatele din carne de porc, medicul nutriţionist Corina Zugravu atrage atenţia asupra faptului că această carne „este plină de grăsime şi colesterol”. 

Recomand în general renunţarea la carne şi înlocuirea cu alimente de origine vegetală, dar tradiţia la noi exclude o astfel de alternativă, mai ales în ocazii festive cum este Crăciunul„, spune nutriţionistul.

Citeşte şi Cum găteşti sănătos carnea de porc

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!