Sfaturi utile pentru condusul pe timp de ploaie

ANM a emis avertizări cod galben şi cod portocaliu pentru zilele următoare, valabile pentru mai multe judeţe din centrul şi sudul ţării. Luni şi marţi va ploua în Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, inclusiv în București, local în Transilvania, precum și în zonele montane și submontane. De asemenea, vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor. În momentul în care ploua, un şofer bun trebuie să ia anumite măsuri de siguranţă pentru a se evita producerea unui accident.
Romania TV
23 oct. 2017, 12:52
Sfaturi utile pentru condusul pe timp de ploaie

1. Ţine ambele mâini pe volan şi evită să fi distras de telefoane mobile sau setarea GPS-ului. Pe timp de ploaie, vizibilitatea scade şi timpul de reacţie este mai scurt. Plus că maşina este mai dificil de manevrat, potrivit blog.autovit.ro.

2. Porneşte farurile chiar dacă ploaia apare pe timpul zilei. Astfel, participanţii la trafic te pot vedea mult mai bine, în special dacă ploaia este puternică.

3. Menţi o distanţă de cel puţin cinci lungimi de maşină faţă de maşină din faţă. Asta înseamnă un minim de circa 25 de metri. Astfel, vei avea timp să reacţionezi la manevrele celui din faţă. Ideal este ca distanţa să fie cât mai mare, mai ales pe drumurile naţionale sau autostrăzi.

4. Nu conduce neapărat cu limita legală de viteză, ci cu viteza mai mică, la care te simţi tu confortabil. Dacă asfaltul este foarte ud sau vizibilitatea slabă, atunci viteza trebuie adaptată la aceste condiţii. Viteza cu care te deplasezi trebuie ajustată în conformitate cu calitatea anvelopelor pe care le are maşina. Dacă un pneu este uzat el se va comporta foarte slab pe asfalt ud, iar riscul de acvaplanarea va fi foarte ridicat. Astfel, dacă ai anvelope uzate, scade viteza de deplasare.

5. Evită să treci prin acumulări de apă. Pentru un motor modern, apa poate produce o serie de probleme. În plus, dacă ea este aspirată prin filtrul de aer, motorul se va strica, iar reparaţia va costa foarte mult. Aşadar, evită trecerea prin apă dacă există altă soluţie. Mai bine ocoleşti decât să plăteşti reparaţii foarte mari.

6. Controlează sistemul de climatizare pentru a preveni aburirea geamurilor. Vizibilitatea este esenţială atunci când condiţii de condus sunt grele. De principiu, pornirea compresorului de aer condiţionat rezolvă această problemă.

7. Ai grijă la acumulările de apă care pot ascunde gropi. Trecerea cu viteză prin acestea poate aduce defecţiuni la trenul de rulare, îndoirea jantelor sau chiar gâlme pe anvelope. Remedierea acestor probleme se face cu cheltuieli ridicate. Cel mai bine este să eviţi acumulările de apă sau, dacă nu este posibil, să treci cu viteză redusă prin ele, în special dacă nu cunoşti starea drumului şi traseul.

8. Eficienţa sistemului de frânare este, evident, redusă în condiţii de umiditate a carosabilului. Este important să ajustezi viteza pentru a evita un accident, chiar dacă rulezi la viteze reduse, în oraş.

DailyBusiness
Cum să îți faci propriul detergent de rufe acasă, natural și foarte rezistent
Spynews
Irisha, în lacrimi după despărțirea de iubitul ei, Domenico! Ce se întâmplă cu influencerița / FOTO
Bzi.ro
Lidia Buble, desființată după ce a pozat topless: „Ce o să fie în sufletul părinților tăi?!”
Fanatik.ro
Orașul unde va fi dezvoltat un proiect de transport public unic în România. Va fi similar celor din Elveția și Germania, investiția e uriașă, 250 de milioane de euro
Capital.ro
Interzis pe balcon! Regulă pentru românii care care stau la bloc! Termenul este de 3 zile
Playtech.ro
De ce tot mai mulți oameni pun o frunză de dafin în carcasa telefonului. Trucul care a devenit viral
DailyBusiness
Ce a făcut Irinel Columbeanu cu ultimii bani. Pe ce a cheltuit fostul milionar 600.000 de euro: ”Știam că e ultima sursă, dar nu mi-a păsat”
Adevarul
Ce i-ar fi șoptit Brigitte lui Emmanuel Macron după gestul neașteptat. Dezvăluirile unui expert în citirea pe buze
wowbiz.ro
Întregul film al morții lui Falko, calul campion care s-a prăbușit imediat după ce a câștigat un concurs de tras bușteni! Ce i-ar fi provocat, de fapt, decesul: „L-au mai forțat 10 minute. Când a ajuns în dreptul meu, a căzut”
Spynews
Lucian Viziru nu a vorbit cu fratele lui, Augustin, timp de doi ani. Ce spune actorul despre relația lor
Spynews
Soția lui Sorin Copilul de Aur, mesaj tranșant pentru toate femeile care îl vor pe manelist: „Au tot încercat să ne despartă”. A pus-o la punct din nou și pe presupusa amantă însărcinată
Evz.ro
Au apărut crenvurștii Dubai. Prețul nu este mic deloc
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ion Țiriac, verdict despre operația la sâni a Simonei Halep: „Senzațională decizie”
kanald.ro
Cod roșu de inundații prelungit! Lista zonelor afectate
Cancan.ro
Artista din România care a fost diagnosticată cu cancer: 'Doctorul mi-a dat câteva zile' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a aflat secretul lui George Simion și Călin Georgescu. Cine îi conduce pe cei doi: Acolo a primit niște ordine
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Diana Gureşoaie, de nerecunoscut. Fosta iubită a lui Dodel s-a transformat într-un pachet de muşchi
stirilekanald.ro
Martina, o fată de 14 ani, a fost ucisă cu pietre de fostul iubit! Acesta s-a prefăcut că participă la căutările tinerei dispărute, alături de părinții ei
Cei doi copaci pe care nu ar trebui să îi ai în curte. De ce nu trebuie plantați niciodată lângă casă
MediaFlux
Înălțarea Domnului 2025: Tradiții, superstiții și greșeli de evitat pentru joi, 29 mai
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Agenția crimei. Cum și-a transformat clanul Căldăraru firma de turism într-o poartă spre ilegalități în SUA