Sfaturile autorităţilor pentru situaţii de urgenţă – câţi bani cash ar trebui să aveți acasă de persoană 

Banca Națională a Austriei (OeNB) recomandă păstrarea în casă a aproximativ 100 de euro pentru fiecare membru al familiei sau a sumei necesare pentru cumpărăturile de două ori pe săptămână.

13 feb. 2023, 11:24
Sfaturile autorităţilor pentru situaţii de urgenţă – câţi bani cash ar trebui să aveți acasă de persoană 

Protecția Civilă din Austria Superioară a publicat o listă cu necesităţile în caz de stare de urgenţă, iar banii cash sunt în top. În ea puteți verifica necesarul pentru o pană de curent iminentă. E valabilă încă din luna noiembrie. Potrivit acestuia, o gospodărie rezistentă la criză ar trebui să aibă o rezervă de alimente și băuturi pentru cel puțin zece zile de persoană.

Banca Națională a Austriei (OeNB) recomandă păstrarea în casă a aproximativ 100 de euro cash pentru fiecare membru al familiei sau a sumei necesare pentru cumpărăturile de două ori pe săptămână. În consecință, o familie de patru persoane are nevoie de cel puțin 400 de euro în numerar. Asociația de protecție civilă din Austria Superioară recomandă aproximativ 500 de euro cash în bancnote mai mici.

Supermarketurile au început să vândă kituri pentru blackout. Cât costă şi ce conţine

Dar asigurați-vă că nu adunați prea mulți bani între patru pereți. La urma urmei, există întotdeauna riscul de furt sau de alte daune, de exemplu, de la foc sau apă. Asigurarea locuinței va acoperi doar o anumită sumă maximă în caz de furt. Așadar, nu vă lăsați banii prin casă, ci găsiți un loc bun pentru a-i ascunde. Dacă aveți un seif, folosiți-l.

De asemenea, experții recomandă să plătiți în numerar atunci când faceți cumpărături, în loc să folosiți un card de credit. Conform studiilor, plata cu cardul este considerată mult mai satisfăcătoare și mai plină de satisfacții. Acest lucru crește, de asemenea, consumul. Plata în bancnote vă ajută să țineți evidența cheltuielilor și vă protejează, de asemenea, confidențialitatea, scrie  Heute

Arafat: Un blackout este puțin probabil, dar e bine să avem în casă surse de lumină, bani cash, mâncare și apă pentru 72 de ore
Autoritățile din România spun că un blackout masiv, generat de războiul din Ucraina este puțin probabil, dar totuși, există pregătiri inclusiv pentru o asemenea situație. O serie de instituții sunt dotate cu generatoare, dar și cetățenii trebuie să fie pregătiți.

În ce ar trebui să constea aceste pregătiri, a explicat vineri șeful DSU, Raed Arafat. „Omul de acasă trebuie să aibă o sursă de lumină, pentru că prima care se întrerupe este lumină. Asta este foarte ușor de făcut, mai ales în ziua de astăzi, când ai sisteme de iluminat pe LED care pe o baterie pot să ducă ore bune, adică iluminatul de urgență.

Deci asta este un aspect. Doi, alimente neperisabile care nu trebuie să fie gătite neapărat, adică pe care pot să le consum imediat dintr-o conservă” a spus Arafat.

Plata cash, pe cale de dispariție! Un lanț de magazine din Europa nu mai acceptă bani în numerar

De asemenea, este important ca fiecare să aibă în casă o mică rezervă de apă, care să fie suficientă pentru 3 zile. „Avem recomandare de pregătire de 72 de ore cel puțin, adică trei zile. Pentru aceste trei zile trebuie să se calculeze apă minim 2 litri pe persoană, recomandabil chiar 4 litri pe persoană pe zi”, a adăugat el.

„Trebuie să ai alimentele pentru cele trei zile, trebuie să ai medicamentele tale pentru cele trei zile, trebuie să ai o sumă mică de bani lichizi, pentru că nu ești sigur dacă ATM-urile vor merge ca să retragi bani”, a adăugat el.

Arafat a mai afirmat că unitățile de infrastructură critică au propriile generatoare. „Nu poți să fii o instituție care este clasificată ca o instituție esențială și să nu ai redundanță pe partea de curent și nu numai.

Există inclusiv obligația să ai un rezervor de apă care să-ți asigure alimentarea cu apă, dacă se întrerupe apa pe o durată de timp. Spitalele trebuie să aibă și rezervoare de apă lângă ele”, a explicat șeful DSU. Totodată, acesta a insistat că eventualitatea unui blackout în România este foarte redusă.