Sfaturile părintelui Calistrat Chifan pentru cei care vor să se căsătorească: „Cu cât te-ai vândut mai scump, pui mâna pe produsul cel mai bun și mai finit” 

Părintele Calistrat Chifan este de părere că sunt mulți tineri care așteaptă să împlinească 30 de ani și mai apoi să se căsătorească. Dar această practică nu este una corectă, deoarece atracția trupească și cea sufletească se estompează,

13 mai 2023, 20:31
Sfaturile părintelui Calistrat Chifan pentru cei care vor să se căsătorească: „Cu cât te-ai vândut mai scump, pui mâna pe produsul cel mai bun și mai finit” 
Câți bani ia părintele Calistrat Chifan pentru o nuntă.

Părintele Calistrat Chifan a oferit, în emisiunea BZI LIVE, câteva sfaturi pentru cei care vor să se căsătorească. Iată de ce, în unele cazuri, Dumnezeu nu-i ajută pe oameni să își găsească un partener potrivit și să se căsătorească.

Există multe persoane care își doresc să se căsătorească, dar care nu își găsesc un partener care să simtă nevoia de uniune în fața lui Dumenzeu. De ce se întâmplă acest lucru? Ei bine, potrivit părintelui Calistrat Chifan, dacă băiatul nu ar avea acces la o fată, iar aceasta nu ar ceda cu atât de multă ușurință, ar prețui-o și nu ar mai lăsa-o să plece, fiindcă ar ști cât este de valoroasă. Astfel, ar cere-o de soție mult mai repede, fără să aștepte ani întregi până să facă acest pas.

Părintele Constantin Necula, 10 sfaturi duhovnicești pentru o viață fericită. ”Atunci când te schimbi, îți cresc aripi”

Sfaturile părintelui Calistrat Chifan pentru cei care vor să se căsătorească: „Creșteți și vă înmulțiți și stăpâniți pământul”
Căsătoria este definită prin uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie, încheiată în condițiile legii. În fața lui Dumnezeu, însă, căsătoria este o taină împotriva desfrânării, împotriva singurătății și împotriva dușmanilor, în care soții să își fie ajutor potrivit unul altuia în necazuri, pentru a duce la îndeplinire planul lui Dumnezeu de a umple pământul prin nașterea de prunci.

„Noi, prin porunca Scripturii, avem scris: „Creșteți și vă înmulțiți și stăpâniți pământul.” Acum, din punct de vedere natural, căsătoria ce este? Însoțirea cu o persoană de partea adversă, adică soț – soție, femeie – bărbat. Apare atracția biologică, în primul rând, care este naturală, firească. Două păsări își fac un cuib, scot puii, vulpea își face un bârlog, își pune puii, lupoaica, leoaica, orice altă ființă. La noi, prin Nunta de la Cana Galileei și mai înainte, chiar în Vechiul Testament, prin binecuvântarea părinților punând mâinile cruciș, nunta a fost binecuvântată de Dumnezeu, pentru că din ea se naște neamul omenesc. Ca drept dovadă că Dumnezeu i-a spus personal lui Adam: „Cunoaște pe Eva, femeia ta și nașteți fii.” Adică arătând că așa dăinuie neamul omenesc.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan: „În anii ’70, ’73, ’75 până în ’80, fata, dacă trecea de 18 sau 19 ani, deja era o nenorocire, era bătrână”

Când nu se fac nunți în 2023 şi în 2024. Calendar nunţi 2023. Câte zile libere se acordă pentru căsătorie

Părintele Calistrat Chifan este de părere că sunt mulți tineri care așteaptă să împlinească 30 de ani și mai apoi să se căsătorească. Dar această practică nu este una corectă, deoarece atracția trupească și cea sufletească se estompează, nemaifiind aceeași ca la 18, 19 sau 20 de ani. Mai mult, la acea vârstă, fecioara nu mai intră curată în biserică, iar acest lucru nu este plăcut lui Dumnezeu.

„Faptul că astăzi avem mai multe mode sau mai multe paradigme în ce privește căsătoria, apare următorul lucru. Eu le-am prins pe toate și pot vorbi despre toate. În anii ’70, ’73, ’75 până în ’80, fata, dacă trecea de 18 sau 19 ani, deja era o nenorocire, era bătrână. Ce era în această tradiție rămasă naturală? Te mărită și te însoară cât ești numai foc și pară și să ai tot ce-are o floare, și parfum, miros, culoare. Deci în momentul în care tu auzi un „te iubesc”, tresari, te-a pupat un băiat, tremuri, vezi un băiat frumos, îți sclipesc ochii. Normal că la 30 de ani nu o să mai ai atracția trupească sau sufletească, pe care ai avut-o în tinerețe, când aveai 18, 19 sau 20. De aceea, cele mai frumoase căsătorii și cele mai reușite sunt în vremea studenției. Care era avantajul aici în taina căsătoriei? Fecioara mai intra curată în biserică și știa de un singur bărbat, fecioarele noastre sunt simpatice astăzi, dar ele sunt poate la al 24-lea bărbat.

De ce? Pentru că a prietenit o lună cu ăla, o lună cu ăla, o lună cu ăla. Și eu, ca cel care spovedesc, totdeauna le-am spovedit pe fete ca pe sora mea. Când tu te duci la un băiat și stai cu el un an, doi, trei, patru și nu-ți dă un inel, nu te cere în căsătorie, nu-ți plătește, tu stai cu el acolo, tu ce ești? Femeie de serviciu, mașină de plăcere, muză, pe ce post stai la el? E o întrebare curioasă.”, a adăugat părintele Calistrat Chifan.

Câți bani ia părintele Calistrat Chifan pentru o nuntă. Taxa nu include și lumânările de nuntă, vinul sau pişcoturile

Părintele Calistrat Chifan a dezvăluit, în emisiunea BZI LIVE, câți bani ia pentru o nuntă. Iată cum se stabilește, de fapt, prețul căsătoriei religioase.

Probabil că multe persoane se întreabă câți bani ia părintele Calistrat Chifan pentru o nuntă, dat fiind faptul că este atât de cunoscut de majoritatea credincioșilor. Ei bine, duhovnicul nu are un tarif prestabilit, acceptând atât cât vor mirii sau nașii să-i ofere. De regulă, taxele sunt diferite de la o parohie la alta și se achită de către nași. Taxa nu include și lumânările de nuntă, vinul, pișcoturile, prosopul, pe care mirii trebuie să le aducă de acasă.

Câți bani ia părintele Calistrat Chifan pentru o nuntă? Îndrăgitul duhovnic apelează la regula bunului simț

„Nu întotdeauna poți să spui că nunta este un câștig. De aia s-a și transformat toată istoria nunții și toată finețea nunții. Noi, într-o emisiune anterioară, am vorbit de regulile Sfântului Ioan Gură de Aur în nunta creștină, iar în momentul de față vorbim de regulile pământești în nunta creștină. Adică pe care omul le extravaghează pe cele pământești și le anihilează ușor pe cele spirituale. Primul lucru de unde începe: „Părinte, să nu-mi luați preț mare la nuntă.” Și aici este o întreagă controversă. Preoții sunt cei mai hapsini, sunt cei mai lacomi, jupesc mirii, îi seacă pe nași, le golește buzunarele, dar în fond și la urma urmei, eu, ca cel care a participat la câteva nunți, să știți că, în general, regula bunului simț este că nașul dacă vrea îți dă și 50 de lei, am făcut nuntă și cu 50 de lei, am slujit nuntă și cu 100 de lei, am slujit și cu 200, tu nu poți să îi spui.”, a declarat părintele Calistrat Chifan.

Pilda unei medic povestită de părintele Calistrat: ”Medicamentele sunt inventate de oameni, sănătatea e de la Dumnezeu. Rugați-vă, restul sunt povești”

Deși se consideră că majoritatea preoților sunt lacomi după bani, acesta nu este și cazul părintelui Calistrat Chifan. În ceea ce privește nunțile, el nu are un tarif prestabilit: „Omul îți dă 100 de lei, 200 sau 50.”

Citește și: Credinţa în superstiţii, condamnată de părintele Calistrat Chifan: „50% dintre credincioşi cunosc superstiţiile chiar mai bine decât cunosc Crezul”

„Eu, de exemplu, fac o glumă când mă întreabă: „Părinte, cât ar costa?” Zic: „A 10-a sută din investiția din nuntă.” Acolo s-au băgat două-trei sute de milioane într-o nuntă. Deci asta ar însemna să dea 2000 de RON, dar e glumă. -„Părinte, dar mă sărăciți.” – „Bine, atunci dă-mi mia parte de ce ți-a rămas din portofel.” Și omul îți dă 100 de lei, 200 sau 50. Nu e un tarif prestabilit. Dacă tu alegi o catedrală, vrei o biserică cu trepte, vrei un cor celebru, vrei șapte preoți la cununie, acum scuză-mă, tu-ți investești mia de euro în toată povestea aia. Pentru că ăia din cor, dacă sunt zece inși, tot trebuie să le dai 100 de lei sau 50 de lei, că ți-au stat acolo și ți-au cântat.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.