Sigur nu știai asta! De ce se vând, de fapt, brânza și cașcavalul în bucăți rotunde

Punem pariu că măcar o dată în viață v-ați întrebat de ce bucățile de cașcaval sau de brânză se vând în forme rotunde. Ei bine, iată care este, de fapt, adevărul.

07 iul. 2022, 18:03
Sigur nu știai asta! De ce se vând, de fapt, brânza și cașcavalul în bucăți rotunde

Sigur ați observat, atunci când v-ați aflat la cumpărături, faptul că majoritatea sortimentelor de brânză și cașcaval comercializate în magazine sau piețe au forma rotondă. În spatele acestui detaliu există o explicație cât se poate de logică.

Iată care este adevărul. De ce se vând, de fapt, brânza și cașcavalul în bucăți rotonde

Fie că este vorba despre brânză maturată, din lapte de oaie, vacă sau capră, sărată sau afumată, acest produs nu lipsește mai niciodată de pe mesele românilor. Dacă te gândești că forma lor rotondă are un scop estetic, nu ai putea să te înșeli mai mult.

Așadar, explicația este una extrem de simplă: brânza este obținută atunci când bacteriile transformă lactoza din lapte în acid lactic. O enzimă este necesară pentru a închega laptele și pentru a obține caș.

Citește și: Supă de ceapă cu brânză gratinată. Cum se prepară reţeta franţuzească

Apoi, resturile de caș rămase sunt procesate și puse apoi în formă, de unde se scurge zerul. La final vom obține o bucată de brânză ce poate fi consumată ca atare sau introdusă în saramură, pentru a obține telemea.

Procesul de maturare a brânzei sau a cașcavalului este foarte complex și se întâmplă atunci când brânza este lăsată să absoarbă nu doar sare, ci și bacterii precum P. camemberti și P. candidum, ce acționează direct asupra proteinelor din lapte aflate în brânză.

Cum apar diversele arome de brânză

Astfel apar și diverse arome: camembert, brie, parmezan, etc. Acesta este însă și momentul în care devine importantă forma unei bucăți de brânză sau de cașcaval.

Atunci când o bucată de brânză este rotundă, mucegaiul se va putea distribui mult mai bine (uniform) pe suprafața alimentului și acesta va avea un gust echilibrat. Dacă este dreptunghiulară, de exemplu, atunci mucegaiul se va aglomera la colțuri, dar nu va acoperi uniform alte suprafețe ale alimentului, arată cei de la mentalfloss.com.

Mai mult decât atât, brânza are formă rotundă și fiindcă este mult mai ușor să se formeze o coajă de protecție astfel, lucru ce permite o protecție față de bacterii, insecte și factori de contaminare.

Citește și: Bulgări aurii de cartofi cu umplutură de brânză. Aperitivul savuros, săţios şi apetisant, care-ţi activează toate simţurile

Acum ceva secole, europenii preferau să facă brânza în formă de roată și fiindcă era mult mai ușor s-o transporte prin rostogolire decât s-o care. Totuși, fiindcă e mult mai convenabil din punct de vedere al spațiului ocupat la depozitare, comercianții au ales să utilizeze mai des la brânzeturi forma pătrată sau dreptunghiulară.