SIIJ nu a respectat termenul impus de ÎCCJ pentru soluţionarea dosarului Laurei Codruţa Kovesi

Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) nu a respectat termenul stabilit de Instanţa supremă, mai exact cel de 1 aprilie, pentru a soluţiona dosarul în care fosta şefă DNA, Laura Codruţa Kovesi, este cercetată pentru abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă în legătură cu aducerea în ţară a fostului director al FNI Nicolae Popa.

02 apr. 2021, 18:23
SIIJ nu a respectat termenul impus de ÎCCJ pentru soluţionarea dosarului Laurei Codruţa Kovesi

SIIJ nu a respectat termenul impus de ÎCCJ pentru soluţionarea dosarului Laurei Codruţa Kovesi. Pe 27 ianuarie, un judecător al Înaltei Curţi i-a dat termen Adinei Florea, procurorul de la Secţia Specială care instrumentează cazul, să finalizeze ancheta până la data de 1 aprilie. Erau două variante, fie de a o trimite pe Laura Codruţa Kovesi în judecată, fie de a o scoate de sub urmărire penală şi a clasa dosarul.

Secţia specială a transmis vineri, prin intermediul Biroului de presă al Parchetului General, că în dosarul Laurei Kovesi „nu a fost adoptată o soluţie”, notează Agerpres. Astfel, SIIJ nu a pus în aplicare o decizie definitivă pronunţată de Instanţa supremă.

SIIJ nu a respectat termenul impus de ÎCCJ pentru soluţionarea dosarului Laurei Codruţa Kovesi. Acuzaţiile la adresa fostei şefe DNA

În decembrie 2018, Adina Florea a pus-o sub acuzare pe Laura Codruţa Kovesi pentru abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă într-un dosar care are legătură cu aducerea în ţară a fostului director al FNI, Nicolae Popa. Dosarul a fost deschis în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă, fugit în Serbia. Omul de afaceri susţinea că, în anul 2011, Kovesi i-ar fi cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în ţară, cu un avion, din Indonezia, a lui Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare, notează sursa citată.

În 2011, pe când era procuror general, Laura Codruţa Kovesi ar fi ar fi pretins şi primit suma de 268.689 lei de la Sebastian Ghiţă în legătură cu extrădarea lui Nicolae Popa. El fugise din ţară, pentru a nu fi condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul prăbuşirii FNI, fiind localizat în Jakarta (Indonezia). Banii primiţi de la Ghiţă ar fi fost folosiţi pentru plata cheltuielilor de transport cu avionul trimis în Indonezia, Nicolae Popa fiind adus în ţară de poliţişti şi un ofiţer SRI.

Mai mult, Adina Florea o acuza pe Kovesi de mărturie mincinoasă pe motiv că ar fi declarat, în aprilie 2017, când a fost audiată la Parchetul General, că nu s-a întâlnit niciodată într-un cadru privat cu Sebastian Ghiţă, cu toate că în presă au apărut imagini cu cei doi la o cramă deţinută de omul de afaceri, arată Agerpres.

Citeşte şi: Laura Codruţa Kovesi, despre funcţionarea Parchetului European: „Suntem deosebit de îngrijoraţi de Italia”

Laurei Codruţa Kovesi, plasată sub control judiciar

Ulterior, în martie 2019, Adina Florea a plasat-o pe Laura Codruţa Kovesi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, fosta şefă DNA având interdicţie de a părăsi România. Kovesi a contestat, însă, în instanţă, măsura controlului judiciar, iar în aprilie 2019 ÎCCJ a revocat măsura dispusă de Adina Florea.

Judecătorul care a luat această decizie a explicat în motivare că măsura controlului judiciar luat faţă de Kovesi este nelegal, iar acuzaţiile aduse acesteia erau lipsite de „precizie, claritate şi de suport probator”.

„Judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine neîndeplinirea condiţiilor necesare începerii urmăririi penale ‘in personam’ şi punerii în mişcare a acţiunii penale (lipsă de claritate a acuzaţiilor, aspect ce echivalează cu inexistenţa notificării oficiale, existenţa unui caz de stingere sau împiedicare a exercitării acţiunii penale, lipsa probelor), nemotivarea ordonanţei prin care s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar, impunerea altor obligaţii decât cele expres şi limitativ prevăzute de lege. Toate aceste vicii se subsumează unor condiţii de legalitate care, odată dovedite, fac inutilă analiza elementelor ce ţin de temeinicie”, spunea magistratul în motivarea deciziei pronunţate pe 3 aprilie 2019.

Recent, Secţia pentru procurori a CSM a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a fi efectuate cercetări în legătură cu modul în care Adina Florea a dispus controlul judiciar în cazul Laurei Kovesi.

Potrivit sursei citate, Adina Florea a fost propusă de fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader la şefia DNA în locul Laurei Kovesi, revocată din funcţie. Preşedintele Klaus Iohannis a respins însă numirea Adinei Florea în fruntea DNA, iar aceasta a aplicat pentru o funcţie în cadrul Secţiei speciale.

Citeşte şi: Radu Mazăre, mutat din penitenciarul din Slobozia. A primit şi un „bonus”


loading...