Simulare Evaluare Națională 2023. Ce subiecte au primit elevii de clasa a VIII-a la proba scrisă la Matematică

Elevii de clasa a VIII-a au susțut marți, 21 martie, proba scrisă la matematică din cadrul examenului de simulare la Evaluare Națională 2023. Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine proba scrisă la Limba şi literatura maternă miercuri, iar pe 29 martie vor fi comunicate rezultatele.

21 mart. 2023, 11:20
Simulare Evaluare Națională 2023. Ce subiecte au primit elevii de clasa a VIII-a la proba scrisă la Matematică
Elevii de clasa a VIII-a susțin proba scrisă la Matematică

Un număr de 163.376 de elevi din cei peste 177.000 înscrişi în clasa a opta la începutul acestui an şcolar au fost prezenţi, marţi, la proba de Matematică din cadrul simulării Evaluării Naţionale. Patru candidaţi au fost eliminaţi în urma unor tentative de fraudă.

”La simularea probei scrise la Matematică, desfăşurată astăzi, 21 martie, au participat, potrivit informaţiilor furnizate de inspectoratele şcolare judeţene (ora de referinţă: 13:00), 163.376 de elevi din cei peste 177.000 de elevi înscrişi în clasa a VIII-a la începutul anului şcolar curent. Ca urmare a unor tentative de fraudă, au fost eliminaţi 4 candidaţi”, a transmis, marţi, Ministerul Educaţiei.

Subiectele de la simularea Evaluării Naționale 2023 au fost axate mai ales pe probleme și exerciții abstracte, fără referiri la situații din viața reală, potrivit Edupedu.ro.

EN_VIII_Matematica_2023_var_model
EN_VIII_Matematica_2023_bar_model

Citește și Barem la română la simulare la evaluarea națională 2023. Cum se rezolvau subiectele primite de elevi

Elevii de clasa a VIII-a susțin proba scrisă la Matematică

Subiectele de la simularea examenelor naţionale sunt redactate sub forma unei broşuri care se tipăreşte faţă-verso, a informat Ministerul Educaţiei.

Subiectele şi baremele de evaluare pentru probele scrise din cadrul simulării examenelor naţionale din acest an vor fi publicate zilnic, la ora 15,00.

Din momentul în care primesc subiectele, elevii au la dispoziție 2 ore pentru efectuarea lucrării.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore pentru elevii de clasa a VIII-a, respectiv trei ore pentru elevii din clasele

Programul simulării examenului de Bacalaureat

  • 27 martie: Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română;
  • 28 martie: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului;
  • 29 martie: Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării;
  •  30 martie: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă;
  •  6 aprilie: comunicarea rezultatelor.

Elevii de liceu se pregătesc pentru simularea examenului de Bacalaureat. Aceștia vor susține săptămâna viitoare probele  la Limba şi literatura română, Limba şi literatura maternă – pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, Matematică, Istorie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie, Logică, argumentare şi comunicare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie.

Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor.

Reprezentanții Ministerului Educaţiei spun că simularea are ca obiective familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale/liceale.

„Rezultatele obţinute de elevi la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care acestea s-au desfăşurat prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenelor din vară. Rezultatele obţinute la simulare nu se contestă şi nu se trec în catalog. Totuşi, în situaţiile excepţionale în care se doreşte consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesaţi”, transmite Ministerul Educaţiei.

Citește și Aproape 13.000 de elevi au lipsit de la proba de română la simulare Evaluare Națională 2023. Patru au fost eliminați pentru că au încercat să copieze