Sindicaliştii din învăţământ ameninţă că dau statul în judecată dacă vor fi obligaţi să plătească testele covid: „Ne obligă să plătim pentru eşecul lor”

Sindicaliştii din învăţământ sunt revoltaţi de decizia Guvernului Cîţu de a-i obliga să se testeze pe banii lor pentru depistarea COVID -19. Dascălii susţin că această măsură este ilegală şi ameninţă că vor da statul în judecată.

16 sept. 2021, 13:06
Sindicaliştii din învăţământ ameninţă că dau statul în judecată dacă vor fi obligaţi să plătească testele covid: „Ne obligă să plătim pentru eşecul lor”

Sindicaliştii din învăţământ ameninţă că dau statul în judecată dacă vor fi obligaţi să plătească testele covid. Potrivit unui comunicat de presă, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”  susțin că „înainte să aplice o astfel de măsură, prin care să oblige angajații din învățământ care nu s-au vaccinat împotriva COVID 19 să-și plătească testele, domnul prim-ministru ar trebui să lectureze Codul Muncii, care, la art. 175 alin (4) prevede că: ‘Măsurile privind securitatea și sănătatea în muncă nu pot să determine, în niciun caz, obligații financiare pentru salariați’ ”.

Sindicaliştii din învăţământ ameninţă că dau statul în judecată dacă vor fi obligaţi să plătească testele covid

Citeşte şi Managerul Spitalului Victor Babeş din Capitală, mesaj dur pentru români: „Eu zic să vă vaccinați, mai bine ne înjurați sănătoși”

„Ținând cont de acest articol, și nu numai, orice sumă pentru asigurarea sănătății angajatului la locul de muncă trebuie asigurată de angajator. În plus, Guvernul și-a asumat, încă din martie 2021, să vaccineze 70% din populație, cifră care conducea la imunizarea de masă.

Dacă Guvernul își respecta obiectivul și, prin campaniile publice, determina 70% din populația României să se vaccineze, ajungeam la imunizarea de masa iar astăzi nu mai eram sub amenințarea acestui val 4.

Eșecul guvernanților nu trebuie decontat de angajații din învățământ. Având în vedere cele prezentate mai sus și ținând cont că peste 60% (193.430 de persoane) dintre angajații din învățământ s-au vaccinat deja, considerăm că orice act normativ prin care se vrea introducerea testării cu plată este atât ilegal, cât și imoral”, susţin sindicaliştii, potrivit edupedu.

Citeşte şi Culmea campaniei de vaccinare: personalul implicat abia a primit salariile restante pe lunile mai, iunie, iulie 2021

Documentul este semnat de președinții celor două federații, Simion Hăncescu și Marius Nistor.

Reamintim că premierul Florin Cîţu a anunţat, după şedinţa de Guvern de miercuri, că profesorii și medicii ar urma să fie obligați să se vaccineze sau să se testeze periodic printr-o ordonanță de urgență.

Șeful Guvernului a spus că în momentul de față este în discuție care să fie cea mai bună măsură, dar că testarea oricum va fi solicitată, iar această procedură să fie plătită din banii angajaților din cele două domenii esențiale enunțate.