Sindicatele susţin că prin trimiterea angajaţilor în şomaj tehnic „economiile la buget ar fi mici”

Numărul de angajați ai statului trimiși în șomaj tehnic ar trebui să fie „foarte mic”, pentru a nu afecta funcționarea instituțiilor, în consecință, economiile la buget ar fi infime, susțin liderii sindicali.

RomaniaTV.net
09 apr. 2020, 13:13
Sindicatele susţin că prin trimiterea angajaţilor în şomaj tehnic „economiile la buget ar fi mici”

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, susține că, dacă Guvernul dorește să nu afecteze activitatea serviciilor esențiale, numărul angajaților plasați în șomaj tehnic ar trenui să fie unul mic. Potrivit acestuia, economiile care se vor face la buget prin această măsusă vor fi și ele scăzute.

„Impactul (de economii la buget, n.r.) va fi extrem de scăzut, altminteri rişti să afectezi nişte servicii esenţiale. Nu-şi ating decât într-o mică măsură (scopul reducerii cheltuielilor, n.r.). Care sunt oamenii pe care îi trimite Guvernul în şomaj? Un număr foarte mic de persoane ar putea intra sub incidenţa acestei măsuri, altminteri blochezi funcţionarea unor instituţii. Ca să nu mai vorbesc că nu prea ai pe cine. Cele mai semnificative domenii sunt Sănătatea, Educaţia şi Internele, ori aici sunt trei sferturi dintre toţi bugetarii din România. Deci impactul respectiv e minor. Se poate face, în principiu e corect ce vor să facă, dar Guvernul nu îşi va atinge obiectivul principal (de reducere a cheltuielilor bugetare, n.r.). Probabil că cifrele sunt undeva la ordinul a câteva zeci de mii de locuri de muncă în toată economia din sectorul bugetar în care se poate face acest lucru. Dar cifrele mari sunt în sectoarele care rămân în continuare în activitate”, a declarat Dumitru Costin, potrivit Agerpres.

Preşedintele BNS a apreciat că Guvernul va putea aplica măsura doar în primării, în prefecturi şi în câteva ministere.

„Ce doresc guvernanţii cu această măsură? Răspunsul simplu este că doresc să reducă cheltuielile cu anvelopa salarială pentru cei din sectorul public, să cheltuie mai puţini bani cu salariaţii din sectorul public în această perioadă, întrucât au probleme cu veniturile bugetare. Deci obiectivul e clar şi e de necontestat. Să vedem de unde tăiem: de la Poliţie putem? Nu. Pompieri? Nu. Sănătate putem? Nu. Educaţie? Aici e cu semnul întrebării. Poate că s-ar fi găsit şi alte soluţii, dar de unde ştim dacă nu cumva se comprimă vacanţa de vară? Finanţe? Nu prea. Penitenciare? Nu. Asistenţă socială? Nu. Fonduri Europene? Nu. Ce mai rămâne? Probabil mai rămâne un număr limitat de persoane prin ministere, un număr limitat de persoane prin prefecturi, un număr limitat prin nişte primării, mai puţin în serviciile care sunt supra-turate în prezent, probabil că un număr destul de mare de lucrători de prin primării de prin rural”, a afirmat Dumitru Costin.

Citeşte şi: Florin Cîţu, despre posibila amânare a creşterii pensiilor cu 40 la sută. „Presiunile pe buget sunt foarte mari”


loading...