Singurul lucru pe care trebuie să-l facă românii, pentru a nu se trezi cu facturi și mai mari la energie, fără a fi nevoie să facă economie

Românii ar putea plăti facturi imense la energie, din 2023, avertizează specialiștii în domeniu. Dacă nu se va îndeplini condiție esențială, nivelul de trai al cetățenilor va scădea puternic. 

18 nov. 2022, 09:29
Singurul lucru pe care trebuie să-l facă românii, pentru a nu se trezi cu facturi și mai mari la energie, fără a fi nevoie să facă economie

Prețurile la energie au crescut cu 400% în ultimul an. Acest lucru a determinat o creștere accentuată a prețurilor la toate produsele și serviciile. Astfel, tarifele pentru produse precum pâine, ouă, lapte, iaurt, aproape că s-au dublat.

Totuși, 2023 ar putea fi un an și mai dificil. Facturile ar putea fi și mai mari, dacă persoanele fizice și juridice – consumatorii de energie nu vor îndeplini o condiție simplă.

În 2022, românii au plătit facturi la energie în funcție de consumul mediu din 2021. Din 2023 se schimbă regulile. Consumatorii vor trebui să raporteze lună de lună indexul, la distribuitorii de energie.

În cazul în care nu vor face acest lucru, se va lua în calcul consumul stabilit în convenţia încheiată cu compania respectivă.

Fiecare client ar trebui să aibă stabilită o astfel de convenţie de consum, în momentul în care încheie contractul. Convenţia să fie cât mai apropiată de consumul real.

„Convenţia de consum este parte din contract. Este stabilită de consumator. El este cel care completează pe ultimele 12 luni. Dacă vine de la un alt furnizor şi nu vorbim de un loc de consum nou, se poate raporta la indexul pe care l-am transmis anterior”, a declarat Cristina Păun, specialist în energie.

 

Ce trebuie să facă toți românii. Atenție la facturile de la energie!

 

Nu vor mai exista confuzii cu privire la tarifele facturilor, din 2023.

„Consumatorul ştie foarte clar ce va avea de plătit în fiecare lună, în baza citirilor pe care le va transmite. Este o modalitate prin care ţinem consumurile sub control”, a precizat George Niculescu, secretar de stat Ministerul Energiei.

„Se poate întâmpla ca două luni la rând, un consumator, în funcţie de consumul curent, să fie într-o categorie şi să primească, de exemplu, 68 de bani. Şi în a treia lună, după se citeşte contorul, să fie refacturat”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE, potrivit Observator.

În prezent, mai puţin de jumătate dintre clienţii companiilor de electricitate transmit lună de lună indexul de consum.

„Dacă este vorba de o regularizare şi dacă consumatorii nu s-au încadrat în tranşele de consum, regularizarea poate fi şi pozitivă şi negativă”, a mai declarat George Niculescu, secretar de stat Ministerul Energiei. Pentru a susţine schema de compensare, statul a plătit până acum 6,2 miliarde de lei către furnizorii de energie.