Siropuri de tuse care vor fi interzise în mai multe țări de Uniunea Europeană

Mai multe siropuri de tuse vor fi interzise în Uniunea Europeană deoarece pot provoca o reacție alergică în cazul anesteziei generale.

02 dec. 2022, 22:35
Siropuri de tuse care vor fi interzise în mai multe țări de Uniunea Europeană
Siropuri de tuse interzise în Uniunea Europeană

O listă cu siropuri pentru tuse interzise în Uniunea Europeană a fost făcută publică de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Acestea conțin folcodină, substanță care poate provoca o reacție alergică periculoasă în cazul unei anestezii generale.

Aceste siropuri, destinate atât adulților, cât și copiilor, pot fi periculoase chiar dacă au fost cosumate cu mult timp înainte de anestezie.

„Utilizarea de folcodină în ultimele 12 luni poate provoca o reacție anafilactică în momentul anesteziei generale, o reacție alergică bruscă, severă și care poate pune viața în pericol”, precizează EMA, potrivit mediafax.ro.

Citește și: Siropul care te scapă de răceală. Îl poți prepara acasă foarte ușor, ai nevoie de doar trei ingrediente. Rețeta – minune a Lidiei Fecioru

Acestea sunt folosite încă din 1950 și au fost vândute până în prezent în Belgia, Croația, Franța, Irlanda, Lituania, Luxemburg și Slovenia, sub denumirile comerciale de Dimetane, Biocalyptol și Broncalene.

În mijlocul epidemiei de COVID, în aprilie 2020, când principalul simptom al bolii era tusea uscată, se recomandase să nu se folosească aceste siropuri.

Ce este folcodina

Folcodina este o substanță opioidă care ajută la suprimarea tusei neproductive și are un ușor efect sedativ, dar și efecte analgezice. Este cunoscut și sub denumirea de morfoliniletilmorfină și homocodeină.

Citește și: Siropuri de tuse, posibil responsabile de moartea a zeci de copii. OMS face anchetă