Sistemul sanitar, în pericol dacă apare o variantă românească de COVID. Expert: „Ar fi un coşmar”

Trei specialişti în domeniul sănătăţii avertizează că este posibil să apară o variantă românească de COVID-19 deoarece numărul infectărilor cu noul coronavirus este în continuă creştere, iar populaţia este preponderent nevaccinată.

10 oct. 2021, 10:37
Sistemul sanitar, în pericol dacă apare o variantă românească de COVID. Expert: „Ar fi un coşmar”

Medicul Gindrovel Dumitra, preşedintele grupului de vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, se teme că ar putea apărea o variantă românească de COVID-19.

„Cea mai mare teamă a mea este posibilitatea de a se dezvolta o tulpină autohtonă pe acest fond şi s-o luăm de la capăt. (…) Asta ar fi cea mai mare tragedie care ar putea să se întâmple. Din păcate, suportăm cu toţii consecinţele lipsei de decizie”, a declarat medicul Gindrovel Dumitra, potrivit Spotmedia.ro.

La rândul său, dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a precizat că „există posibilitatea de a apărea o variantă românească, dar asta ar fi un coşmar”.

Medicul a explicat şi de ce s-au format noi tulpini de COVID-19. Variantele s-au dezvoltat în ţari cu o mare densitate a populaţiei, condiţii de sărăcie, cu restricţii foarte puţine sau conduse de lideri politici care nu credeau în existenţa virusului.

„De exemplu, tulpina Beta, cea din Africa de Sud, a apărut într-o ţară care are un segment mare din populaţie imunodeprimată din cauza efectelor epidemiei HIV-SIDA”, a declarat medicul Popovici, conform sursei citate.

Citeşte şi: Primul oraş din România care intră în carantină în valul patru al pandemiei. Se aplică restricţii începând de mâine. Ce activităţi vor fi interzise

Alexandru Rafila crede varianta românească de COVID-19 ar putea duce la colapsul sistemului sanitar

De asemenea, medicul Alexandru Rafila, deputat PSD şi preşedinte al Societăţii de Microbiologie din România, a afirmat că există şansa ca, în actualul context, să apară o tulpină românească de COVID-19. Reprezentantul României la OMS s-a arătat mult mai îngrijorat de un eventual colaps al sistemului sanitar.

Alexandru Rafila este de părere că valul 4 de pandemie se va stabiliza undeva la sfârşitul lunii octombrie.

„Dar depinde la ce nivel va fi plafonul de infectare zilnică. Una e să se stabilizeze la 15.000 de cazuri pe zi şi alta e mult mai jos.

„Dacă oamenii vor merge să se vaccineze în număr foarte mare şi vor respecta cu stricteţe măsurile de protecţie şi distanţare, valul pandemic se va scurta, iar plafonul de infectare se poate stabiliza la un nivel mai scăzut”, a conchis Rafila.

Variantă românească de COVID ar putea pune pe jar specialiştii în sănătate. Cum au apărut primele tulpini mutante de coronavirus

Variata alpha, prima mutaţie de COVID-19, a apărut în Marea Britanie, într-o perioadă în care ţara se confrunta în medie cu peste 25.000 de cazuri pe zi şi cu peste 450 de decese pe zi.

A doua variantă de coronavirus a fost depistată în Africa de Sud, într-o perioadă cu peste 300 de decese pe zi, şi a fost prima care a pus sub îndoială eficienţa vaccinurilor. A treia tulpină de COVID-19 a fost cea descoperită în Brazilia în luna noiembrie 2020, când statul a raportat aproape de 600.000 de decese.

Totodată, varianta delta a COVID-19 a apărut în India şi a provocat zeci de mii de infectări şi decese zilnic.

România a înregistrat în ultima săptămână o medie de 14.000-15.000 de cazuri zilnice şi a atins vineri, 8 octombrie, cel mai mare număr de decese din pandemie, după ce 357 de persoane infectate şi-au pierdut viaţa în 24 de ore. Sâmbătă au fost anunţate 14.019 de cazuri noi de COVID-19 şi s-au înregistrat 282 de decese. Numărul pacienţilor internaţi la ATI a ajuns la 1.593 de persoane.

Citeşte şi: Ministrul Finanțelor, anunț de ultimă oră despre carantinarea României: „Singura variantă de a scăpa de pandemie…”