Sistemul VAR va fi introdus în Liga 1 de anul viitor

Federaţia Română de Fotbal a anunţat, marţi, că a început pregătirea practică a arbitrilor pentru introducerea VAR în România, simulatoarele fiind livrate zilele trecute de furnizorul de tehnologie.

15 sept. 2021, 13:06
Sistemul VAR va fi introdus în Liga 1 de anul viitor

Sistemul VAR. Vicepreşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Alexandru Deaconu, a anunţat, joi, că pregătirea arbitrilor pentru implementarea VAR va dura 10 luni din acest moment, urmând să se încheie în luna iulie a anului viitor, ceea ce înseamnă că arbitrajul video va fi introdus în Liga I începând cu ediţia 2022-2023.

Anterior, termenul estimat pentru folosirea VAR în România era luna aprilie 2022, mai exact odată cu începerea play-off-ului/play-out-ului ediţiei 2021-2022 a Ligii I.

„Suntem în faza de pregătire offline a proiectului VAR. Săptămâna trecută am primit toate echipamentele şi începând din această săptămână am dat drumul pregătire arbitrilor. Aşa cum am spus, noi avem nevoie de 10 luni pentru pregătirea arbitrilor. Iar această pregătire este făcută în serie, nu poate fi făcută în paralel. Adică trebuie să încheiem primul pas pentru a trece la al doilea. Mai mult, FIFA monitorizează atent acest proces şi pentru a putea trece la următorul pas e nevoie de validare şi de aprobare din partea celor de la FIFA. Acest proiect necesită foarte mult timp. Avem 50 de arbitri şi fiecare dintre ei trebuie să stea cel puţin o oră doar ca să se familiarizeze cu sistemul. Sunt paşi pe care nu putem să îi sărim. Când va fi implementat sistemul nu pot să spun, depinde şi de cum se mişcă arbitrii şi de cum vom reuşi să avem toate materialele necesare pentru pregătirea lor. E un proces foarte, foarte complicat”, a spus Deaconu, care este managerul de proiect pentru implementarea arbitrajului video.

Bunica paternă a Emmei Răducanu, dezvăluiri în premieră despre nepoata campioană: „Este mâncarea ei preferată şi a învăţat să şi-o pregătească singură”
Întrebat dacă sunt şanse ca VAR să fie folosit în acest sezon, Deaconu a răspuns: „Nu ştiu să spun, repet, avem nevoie de 10 luni pentru pregătirea arbitrilor. Pentru că FIFA nu permite scurtături. Noi construim baza acestui sistem şi nu putem să o facem pe repede înainte”.

În momentul în care i s-a precizat că 10 luni din acest moment înseamnă iulie 2022, Deaconu a afirmat: „Dacă asta înseamnă… După cum am spus, din momentul în care primim sistemele durează 10 luni. Sistemele au venit săptămâna trecută şi din această săptămână am reuşit să le instalăm şi am început pregătirea”.

Federaţia Română de Fotbal a anunţat, marţi, că a început pregătirea practică a arbitrilor pentru introducerea VAR în România, simulatoarele fiind livrate zilele trecute de furnizorul de tehnologie.

Anamaria Prodan a răbufnit în scandalul de DIVORŢ: „Nu merită să pui sentiment în nici o relaţie”. A trecut o lună şi jumătate de la acel telefon
Federaţia Română de Fotbal şi Liga Profesionistă de Fotbal au ajuns în luna martie a acestui an la un acord pentru implementarea arbitrajul video (VAR) în Liga I. De atunci, termenul privind folosirea VAR în România a fost mutat din diverse motive, fiind stabilit pentru începutul anului 2022, apoi pentru startul play-off-ului/play-out-ului ediţiei 2021-2022 (aprilie 2022). La sfârşitul lunii august, preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a precizat că nu poate oferi nicio garanţie că sistemul VAR va putea fi implementat începând cu play-off-ul/play-out-ul actualei ediţii a Ligii I din cauza întârzierilor privind furnizarea de tehnologie.