Situaţia se complică în sfera de influenţă a Rusiei. Schimb de focuri la frontiera dintre Kîrgîzstan şi Tadjikistan

Autorităţile din Tadjikistan, citate de agenţia oficială tadjică de presă Khovar, acuză forţele kîrgîze de faptul că au deschis focul cu mortier şi mitraliera

16 sept. 2022, 09:57
Situaţia se complică în sfera de influenţă a Rusiei. Schimb de focuri la frontiera dintre Kîrgîzstan şi Tadjikistan

Cel puţin doi grăniceri au fost răniţi miercuri, într-un schimb de focuri, la frontiera contestată dintre Kîrgîzstan şi Tadjikistan, unde au loc tensiuni cu regularitate între cele două ţări din Asia Centrală, relatează AFP.

Bişkekul acuză armata tadjică de faptul că a tras asupra unor grăniceri kîrgîzi în localităţile Boulak-Bachy şi Pasky-Aryk, în regiunea Batken, în sud-vestul Kîrgîzstanului.

Azerbaidjanul a deschis focul asupra unor vehicule FSB ruseşti. Războiul cu Armenia este în toi, Erevanul anunţă că 105 militari de-ai săi au fost ucişi
La Boulak-Bachy, un militar a fost rănit de schije de mortier, iar altul a suferit ”o contuzie”, anunţă serviciul de presă al grănicerilor. Publicaţia tadjică Asia Plus, care citează o sursă anonimă, scrie că un grănicer tadjic a fost ucis, iar alţi cinci au fost răniţi.

Autorităţile din Tadjikistan, citate de agenţia oficială tadjică de presă Khovar, acuză forţele kîrgîze de faptul că au deschis focul cu mortier şi mitraliera asupra unui post de frontieră tadjic.

Tadjikistanul nu a furnizat imediat un bilanţ al acestor incidente. Cele două tabere au anunţat că negocieri între reprezentanţi ai grănicerilor tadjici şi kîrgîzi erau în curs pentru a pune capăt tirurilor.

Când s-ar putea termina războiul din Ucraina şi ce ar însemna pentru Europa: „Gazele nu se vor mai ieftini vreodată. Cine speră asta, speră degeaba”
Aproape jumătate dintre cei 970 de kilometri ai frontierei dintre cele două foste republici sovietice din Asia centrală sunt contestaţi, iar progrese în delimitare au fost lente în ultimii ani.

Schimburi de tiruri au loc frecvent în această zonă. În 2021 s-a înregistrat yn număr fără precedent de confruntări între cele două părţi, soldate cu peste 50 de morţi şi care alimentează temeri cu privire la o extindere a conflictului.

Armenia şi Azerbaidjanul respectă un armistiţiu, în urma unor confruntări sângeroase la frontieră. Manifestanţi îi cer la Parlament demisia premierului Nikol Paşinian, în urma unor zvonuri pe reţele de socializare

Un armistiţiu era respectat joi, la frontiera dintre Armenia şi Azerbaidjan, după două zile de confruntări armate între aceste două ţări din Caucaz, soldate cu peste 150 de morţi, care ameninţă să torpileze un proces de pace fragil, relatează AFP.

Confruntările armate, care au izbucnit marţi, s-au încheiat în noaptea de miercuri spre joi ”mulţumită implicării comunităţii internaţionale”, a anunţat Consiliul de Securitate Naţională armean.

Rusia, mediatoarea tradiţională în această regiune, a anunţat un armistiţiu încă de marţi dimineaţa, însă acesta a fost încălcat timp de două zile, în care beligeranţii s-au acuzat reciproc de bombardamente.
Armenia a anunţat miercuri că a pierdut 150 de militari şi a acuzat Azerbaidjanul de ocuparea unei porţiuni de zece kilometri pătraţi a teritoriului armean.

Azerbaidjanul a anunţat că 50 de militari azeri au fost ucişi. Cele două ţări se acuză reciproc de aceste confruntări, care au determinat sute de civili armeni care trăiesc în zona de frontieră să fugă.

O delegaţie a Tratatului Securităţii Colective (OTSC), o alianţă militară condusă de Moscova, urma să sosească joi la Erevan pentru a aexamina situaţia, anunţă diplomaţia armeană.

Aceste confruntări sunt cele mai intense de la un Război armeano-azer în 2020 vizând controlarea regiunii separatiste azere disputate Nagorno Karabah, soldat cu peste 6.500 de morţi şi înfrângerea usturătoare a Erevanului, care a cedat teritorii Azerbaidjanului.