Situaţie aberantă! Elevi chemaţi la şcoală să-şi ridice cornul şi laptele, deşi cursurile se desfăşoară online

O situaţie inedită s-a înregistrat în Botoşani, unde directorii de şcoală din tot judeţul sunt obligaţi să cheme copiii la şcoală pentru a-şi ridica cornul şi laptele, deşi cursurile se desfăşurau online. Mai mult, directorii trebuie să găsească soluţii pentru depozitarea în siguranţă a acestor alimente până în momentul în care sunt ridicate de copii sau de părinţi.

17 mart. 2021, 15:33
Situaţie aberantă! Elevi chemaţi la şcoală să-şi ridice cornul şi laptele, deşi cursurile se desfăşoară online
Programul "Cornul şi laptele". Sursa FOTO: stiri.botosani.ro

Elevi chemaţi la şcoală să-şi ridice cornul şi laptele. În prezent, trei localităţi din judeţul Botoşani sunt în scenariul roşu: Suliţa, Curteşti şi Todireni. Elevii din aceste localităţi desfăşoară cursuri online. Prin programul guvernamental pentru şcoli pentru perioada 2017-2023, elevii beneficiau de o gustare formată fie din lapte şi corn, fie din biscuiţi şi iaurt, fie dintr-o alternanţă între aceste două variante, în funcţie de contractele încheiate la nivel judeţean. În perioada de pandemie, însă, şcolile aflate în scenariul roşu au suspendat acest program.

Însă, în data de 12 martie, Consiliul Judeţean Botoşani a trimis o adresă la Inspectoratul Şcolar Judeţean prin care se solicita directorilor de şcoli să anunţe elevii că trebuie să se prezinte la şcoală pentru a-şi ridica produsele alimentare, informează adevarul.ro.

Elevi chemaţi la şcoală să-şi ridice cornul şi laptele. Situaţia aberantă, generată de Ministerul Agriculturii

Părinţii sunt indignaţi şi consideră anormală această situaţie, în sensul în care copiii ar trebui să se expună pericolului tocmai din cauza căruia fac ore online. La rândul lor, şi șefii Inspectoratului Şcolar consideră aberantă această decizie a CJ.

Eu cred că au înnebunit de tot. La noi aici COVID-ul e în floare. I-au trimis acasă că cică să nu se îmbolnăvească şi să facem prăpăd aici, iar acum îi cheamă să le dea un corn şi o gură de lapte. Să umble aşa pe străzi, pe la şcoală. Da’ n-am eu o bucată de pâine şi o cană de lapte să-i dau?”, spune o săteancă din Suliţa.

Citeste si Ministrul Educaţiei explică de ce nu s-a luat în calcul repetarea anului şcolar: „Ce părinte îşi doreşte ca propriul copil să piardă un an din viaţă?”

Adresa este transmisă de Consiliul Judeţean spre ştiinţa Inspectoratului Şcolar. Adică şcoala trebuie să solicite părinţilor sau elevilor să vină să ridice laptele şi cornul, taman la şcolile care sunt în scenariul doi şi trei. Nu cred că este în regulă ca în momentul în care noi suntem în scenariul roşu, să chemăm copiii la şcoală să ridice laptele şi cornul. Adică pentru a-i ţine acasă, să evităm îmbolnăvirea, facem ore online”, spune Gabriel Hârtie, inspector şcolar general.

CJ Botoşani se justifică pentru această situaţie aberantă, aruncând pisica în curtea Ministerului Agriculturii. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar spun că au trimis deja o adresă Ministerului Educaţiei pentru a lămuri situaţia.

Citeste si Sorin Cîmpeanu, reacţie dură în cazul elevilor terorizaţi de învăţătorul din Iaşi. „Ministerul Educației nu tolerează nicio atitudine de abuz fizic sau emoțional”

Se pare că această solicitare a venit la solicitarea Ministerului Agriculturii. Noi am înştiinţat pe ministrul Învăţământului şi sperăm să discute cu cel al Agriculturii, să ceară detalii privind această adresă”, spune Gabriel Hârtie.

Directorii de şcoli, obligaţi să asigure condiţii de depozitare

Şi asta nu e tot. Prin aceeaşi solicitare, intră în sarcina directorilor de şcoli să asigure condiţiile optime de păstrare a acestor produse perisabile până în momentul în care copiii sau părinţii vin să le ridice.

Noi avem o mare problemă cu depozitarea acestor produse. Adică nu sunt condiţii pentru un număr atât de mare pachete. Cum să procedeze directorii acum?”, se întreabă Hârtie, potrivit adevărul.ro.