Situaţie critică la spitalul din Botoşani: „Doi din trei pacienţi nu pot beneficia de oxigen”. Apelul medicilor la populaţie

Situaţia este disperată la spitalul din Botoşani, din cauza numărului mare de infectări cu coronavirus. Medicii fac apel la populaţie să strângă bani pentru achiziţionarea de noi aparate mobile de oxigen. "Doi pacienţi din trei nu pot beneficia de oxigen“, transmite şeful secţiei de boli infecţioase.   

RomaniaTV.net
20 oct. 2020, 14:31
Situaţie critică la spitalul din Botoşani: „Doi din trei pacienţi nu pot beneficia de oxigen”. Apelul medicilor la populaţie

Şefa secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul din Botoşani spune că întreaga capacitate a unităţii sanitare este total depăşită de numărul mare de bolnavi pentru care trebuie aplicată oxigenoterapie. Practic, există o singură staţie fixă de oxigen, la trei paturi. Din trei pacienţi cu SARS-COV 2 doar unul beneficiază de oxigen, deşi au nevoie şi ceilalţi.

„Aparatele de oxigen sunt o necesitate urgentă. Sunt internate cazuri medii şi severe. Avem un număr mare de pacienţi internaţi care au nevoie de oxigen. Capacitatea acestor instalaţii ale staţiei de oxigen este folosită la maxim. Chiar şi aşa se întâmplă să avem scăderi ale presiunii iar oxigenul nu ajunge la etajul trei, etajul patru unde avem pacienţi cu insuficienţă respiratorie. Scoate un debit de 6 litri pe minut, când nouă ne trebuie 10-15 litri pe minut, la pacient. Noi avem un număr de paturi în saloane, trei paturi şi o singură sursă de oxigen. Deci doi pacienţi nu pot beneficia de oxigenoterapie atunci când se agravează. În jur de 50% dintre pacienţii internaţi au nevoie de oxigenoterapie. Vineri am numărat 20 de pacienţi, iar acum avem 30 de pacienţi care sunt dependenţi de oxigen. Şi în total avem doar patru concentratoare şi 11 surse de oxigen în perete”, precizează medicul Valentina Morcov, şeful Secţiei de Boli Infecţioase, potrivit adevarul. 

Pentru a suplini lipsa surselor fixe de oxigen, spitalul are nevoie de concentratoare de oxigen cu o capacitate de peste 10 litri de oxigen pe minut. În dotare se află doar patru, şi acelea primite prin transfer sau donaţie. 

„Am primit două concentratoare de la Mitropolie. Mai aşteptăm un transport cu concentratoare pe care le-a donat Asociaţia „Salvează o inimă”. Şi tot nu ajungem să putem asigura la toţi pacienţii internaţi, oxigenoterapie”, adaugă dr. Valentina Morcov.

Şefa de secţie spune că a făcut numeroase solicitări pentru achiziţia de concentratoare de oxigen, dar subfinanţarea spitalelor plus hăţişul birocratic al achiziţiilor publice fac ca secţia cu bolnavii de COVID în stare gravă să se descurce cu ce are. 

„Noi am făcut solicitări în mod repetat pentru concentratoare de oxigen. De când este spitalul sunt aceste surse de oxigen, din perete. Atunci când s-a făcut reabilitarea clădirii nu s-a putut face câte o sursă fixă pentru fiecare pat. Nu ştiu cuum s-au făcut atunci calculele. Posibil nici staţia să nu facă faţă.”, precizează medicul Valentina Morcov.

Medicii spun că efectele lipsei de oxigen sunt devastatoare.

„Efectele lipsei de oxigen sunt multiple. Apare suferinţa celulară, şi la nivelul inimii şi a creierului. Oxigenul este sursa de energie a fiecărei celule „, susţine şefa Secţiei de Boli Infecţioase.

Şefii DSP Botoşani au lansat un apel la populaţie şi oamenii de afaceri pentru a dona în vederea achiziţiei unor concentratoare.

„Numărul de pacienţi creşte şi am apelat la mediul de afaceri să ne ajute în acest sens. Am avea nevoie de 15 concentratoare”, spune medicul Monica Adăscăliţei, director DSP Botoşani.

Citeşte şi Primul judeţ care intră în scenariul roşu, după Bucureşti. Noi restricţii în Alba după înmulţirea cazurilor COVID-19