Situaţie FĂRĂ PRECEDENT. Un milion de bucureşteni, FĂRĂ APĂ CALDĂ. Oprescu: E AMENINŢATĂ siguranţa populaţiei

Un milion de oameni au rămas fără apă caldă de mai bine de o săptămână, în Bucureşti. Din cauza facturilor neplătite între distribuitori, apa ajunge aproape rece la consumatori. Oamenii sunt extrem de nemulţumiţi, mai ales că plătesc apă rece la preţ de apă caldă. Starea de fapt a ajuns şi la urechile primarului general Sorin Oprescu, care vorbeşte despre o ameninţare la adresa siguranţei populaţiiei, în timp ce Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, se teme că există riscul ca la iarnă să nu se furnizeze căldură.

RomaniaTV.net
04 oct. 2014, 12:26
Situaţie FĂRĂ PRECEDENT. Un milion de bucureşteni, FĂRĂ APĂ CALDĂ. Oprescu: E AMENINŢATĂ siguranţa populaţiei

Jumătate din blocurile din Capitală nu au apă caldă de mai bine de o săptămână. Afectate sunt jumătate din sectorul 2, sectoarele 3 şi 4 integral, dar şi câteva blocuri din sectorul 5, toate alimentate de la CET Sud.

Oamenii sunt nemulţumiţi că de fiecare dată când au nevoie de apă caldă pentru a spăla ceva trebuie să o încălzească la aragaz, dar mai ales pentru că au ajuns să se spele la lighean. Iar peste toate acestea, aşteptând ca apa de la robinet să ajungă la o temperatură optimă, aşa cum sunt obişnuiţi, ajung să plătească apă rece la preţ de apă caldă. Iar asta pentru că, în loc ca apa caldă să plece de la ELCEN către populaţie la o temperatură de 70 de grade, ea este furnizată la 50 de grade, iar în case ajunge aproape rece.

Această stare de fapt incredibilă pentru anul 2014 a fost creată de datoriile dintre furnizori şi producătorii de agent termic. Mai exact, RADET are datorii la ELCEN, iar aceasta din urmă are datorii la Distrigaz, fiind vorba despre un cerc vicios din care nu se va ieşi prea curând.

Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, este îngrijorat că, dacă nu se vor rezolva problemele dintre companii, bucureştenii ar putea fi privaţi de căldură la iarnă. „Noi trăim efectele unui lanţ întreg de neajunsuri ale sistemului de producere, distribuţie şi furnizare a apei calde. Se trag semnae de alarmă de ani de zile, dar nu s-a făcut nimic. Suntem în prag de iarnă şi nu primi apă cadă, ceea ce este incredibil în 2014. Vine iarna, aşteptăm căldură, dar s-ar putea să nu avem. Este incredibil ce se întâmplă. Nu ştiu de ce nimeni nu se apucă de treabă să facă ceva”, a declarat Radu Opaina, la România TV.

Citeşte şi Bucureştenii pot răsufla liniştiţi. NU vor plăti mai mult la căldură în această iarnă

Sorin Oprescu: Este AMENINŢATĂ siguranţa populaţiei

Primăria face apel la Guvern şi distribuitorul de energie să rezolve situaţia. În timp ce ELCEN susţine că nu a putut plăti factura la gaz în valoare de 88,86 milioane lei pentru că Radet nu a achitat-o pe cea pentru căldură, primăria susţine că toate plăţile au fost efectuate la timp.

Primarul Sorin Oprescu a dat publicităţii o scrisoare adresată factorilor implicaţi în furnizarea agentului termic în Bucureşti, în care arată că agentul termic pentru perioada ianuarie – septembrie 2014 a fost achitată integral, ba, mai mult, suma a depăşit-o pe cea facturată. Edilul Capitalei spune chiar că situaţia afectează siguranţa populaţiei:

Pentru cantitatile de energie termica cumparate de la Electrocentrale Bucuresti SA, in volum de 2.840.000 Gcal în perioada ian – sept. 2014 RADET Bucuresti si Primaria Municipiului Bucuresti au achitat din incasari directe si, respectiv, din subventii acordate de Primaria Municipiului Bucuresti, suma totala de 677.580.571 lei, fata de valoarea totala a facturilor aferente perioadei mentionate, in valoare de 609.907.040 lei, ceea ce inseamna ca a fost platita in totalitate cantitatea de agent termic achizitionata de la Electrocentrale Bucuresti.

Avand in vedere cele mentionate, nu pot fi retinute motivele invocate de catre Electrocentrale Bucuresti SA conform carora arieratele pe care aceasta le are la Distrigaz Sud Retele SRL sunt cauzate, in principal, de neplata obligatiilor financiare ale RADET si ale Primariei Municipiului Bucuresti, privind achizitia de agent termic
pentru perioada mentionata.

In consecinta, consideram ca nefondata afirmatia Electrocentrale Bucuresti SA si va solicitam clarificarea de urgenta a situatiei, in vederea identificarii solutiilor de remediere, intrucat orice fel de masuri de sistare a furnizarii gazelor naturale pentru producerea agentului termic, reprezinta o amenintare la siguranta populatiei Municipiului Bucuresti. Raspunderea privind consecintele unei astfel de masuri, va revine integral„, se arată în scrisoarea amintită.