Veşti proaste în plină campanie a vaccinărilor anti-COVID. România nu mai are vaccin Moderna

Criză incredibilă în plină campanie a vaccinărilor. România a rămas fără nicio doză de vaccin Moderna, în condițiile în care 78.000 de oameni ar trebui să facă rapelul, începând cu data de 4 martie.

20 feb. 2021, 13:33
Veşti proaste în plină campanie a vaccinărilor anti-COVID. România nu mai are vaccin Moderna
Situaţie incredibilă în plină campanie a vaccinărilor anti-COVID. România nu mai are vaccin Moderna

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, vineri seară, că nu mai există nicio doză de vaccin de la Moderna, iar cele circa 79.000 de doze care sunt programate să sosească săptămâna viitoare vor fi folosite pentru rapel.

”În acest moment, din dozele recepţionate de la Moderna, circa 78.000 de doze, peste 77.000 deja au fost administrate persoanelor care s-au programat la vaccinare. Pot să vă spun că în stocuri nu mai avem nicio doză de la Moderna. Urmează săptămâna viitoare să primim următoarea tranşă pe luna februarie şi ultima, de la  compania Moderna, de aproximativ 79.000 de doze ceea ce înseamnă că nu le vom da pentru utilizare, ci vor fi stocate pentru a asigura rapelul. Vorbesc de luna februarie. În luna martie urmează să primim probabil în două tranşe diferite aproximativ 230.000 – 240.000 de doze, dar nu avem încă un calendar confirmat”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiţă la Digi24.

Citeşte şi: Vaccinurile Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca-Oxford pot fi administrate persoanelor care suferă de diabet

 

UE negociază o nouă înţelegere cu Moderna, pentru încă 150 de milioane de doze

Uniunea Europeană şi-a propus ca ţintă vaccinarea a 70% din populaţia adultă până la finele verii însă are probleme în a primi dozele promise de companiile farmaceutice. În prezent, blocul comunitar încearcă să îşi extindă rezerva de vaccinuri, care conform contractelor încheiate până acum cu şase producători de medicamente se ridică la aproape 2,3 miliarde de doze.

Potrivit unor oficiali europeni de rang înalt, citaţi de Reuters, UE negociază un nou contract de furnizare cu Moderna care ar dubla volumul dozelor de vaccin comandate firmei americane. Conform termenilor acordului negociat în prezent, UE ar urma să obţină un număr suplimentar de 150 de milioane de doze de vaccin Moderna, care se vor adăuga celor 160 milioane de doze comandate deja şi care au început să fie livrate în luna ianuarie.

Citeşte şi „Braţ Covid”, efectul advers rar apărut după administrarea vaccinului Moderna. Ce spun medicii

Unul dintre cei doi oficiali a spus că primele doze din noul acord ar putea fi livrate în luna iunie în timp ce al doilea, mai prudent, a atras atenţia asupra dificultăţilor cu care se confruntă Moderna în a livra doar 10 milioane de doze către UE în primul trimestru din acest an.