Situaţie incredibilă la Galaţi. Pacienţii, condiţionaţi la internare de efectuarea contra-cost a testului pentru coronavirus

Situaţia incredibilă în Galaţi, unde mai mulţi bolnavi s-au plâns că au fost trimişi să facă testul pentru coronavirus la un laborator privat, înainte de a fi primiţi în Spitalul Judeţean Galaţi pentru efectuarea mai multor proceduri medicale. Reprezentații Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați susţin că testul se face gratiot doar că pentru urgențe și pentru bolnavii cronici, restul pacienților trebuie să vină cu testul deja făcut.

RomaniaTV.net
08 iun. 2020, 15:20
Situaţie incredibilă la Galaţi. Pacienţii, condiţionaţi la internare de efectuarea contra-cost a testului pentru coronavirus

Pe durata stării de urgenţă mai mulţi pacienţi au fost nevoiţi să îşi reprogrameze intervenţiile chirurgicale care nu erau considerate urgenţe pentru o dată ulterioară. Din momentul în care s-au relaxat măsurile, spitalul a început să primeasă şi pacienţii non-COVID, însă internarea este condiţionată de efectuarea contra-cost a unui test pentru coronavirus efectuat într-un laborator privat.

Citeşte şi: Moarte suspectă la Galaţi. Un cadavru în descompunere, găsit într-o garsonieră după o sesizare la 112

În Galaţi, bolnavii care nu sunt consideraţi cronici și care nu au o urgență, dar au venit zilele trecute la spital pentru internare, conform reprogramărilor făcute în urmă cu aproximativ două luni. Acestora li s-a cerut și rezultatul unui test PCR, pe care trebuie să și-l facă la un laborator privat. În consecință, acești pacienți sunt nevoiți să plătească din buzunar aproximativ 300 de lei pentru un astfel de test.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat pentru Digi24 că este ilegal ca un spital de stat să ceară pacienților să-și plătească analizele pentru depistarea COVID-19. În prezent, sunt testați doar pacienții oncologici, cei care fac dializă sau oricare persoană care prezintă simptome de COVID-19. În cazul în care spitalul dorește testarea tuturor pacienților care se internează, acesta trebuie să facă testarea din fonduri proprii.