SITUAŢIE INCREDIBILĂ. Romii din Jilava au primit CAPACE de BORCAN, drept ACTE de PROPRIETATE VIDEO

Romii din Jilava au capace de borcan drept acte de proprietate. Capacele le-au primit chiar de la autorităţi acum zece ani, odată cu pământul. Când s-au dus să-şi tragă curent şi apă, oamenii au mers la ghişee şi cu capacele, să arate că sunt cu adevărat proprietari. Evident, nimeni nu i-a ajutat cu nimic. Disperaţi, oamenii i-au scris şi preşedintelui Klaus Iohannis, informează România TV.

14 iul. 2015, 14:52
SITUAŢIE INCREDIBILĂ. Romii din Jilava au primit CAPACE de BORCAN, drept ACTE de PROPRIETATE VIDEO

În Jilava, capacul de borcan a ţinut loc de titlu de proprietate.

Ne-a dat nişte capace pe bază că ne dă locuri de casă aici. Noi pe bază de capace ne-am făcut casele pe câmpul ăsta„, a spus un localnic.

Ne-a dat câte un capac. De bulion practic. De borcan de bulion. Suntem nevoiţi să ne chinuim de mai bine de 10 ani de zile exact ca-n Evul Mediu: fără curent electric, fără să ne spălăm. Majoritatea familiilor de aici, din comunitatea „la capace”, avem familii, avem copii„, a spus un alt bărbat.

În 2004, în pragul unei campanii electorale, s-a decis de către autoritatea locală la vremea aceea să se aloce nişte locuri de casă. Nu s-au dat nişte hârtii, nişte documente, de teamă să nu se piardă, să nu se rupă de către romi şi atunci, de la un magazin de vizavi de Primărie s-au cumpărat aceste capace pe care s-au trecut cifre de la 1 la 200, s-a pus pentru siguranţă şi o ştampilă„, a declarat Vili Oaie, lider al romilor din Jilava.

La 10 ani de când au pământul, ţiganii au mari probleme din cauza capacelor.

Nu e curent. Stăm fără lumină. Ba vine Poliţia, ba vin mascaţii, ba vin de la RENEL, vin de peste tot. Ne dau câte o lună-două curent când sunt alegerile, în campanie, ne dau şi apoi ni-l taie. Suntem ai nimănui„, a spus un bărbat.

Liderul romilor din Jilava s-a plâns preşedintelui Klaus Iohannis.

Această comunitate din Jilava trece printr-o veritabilă dramă. Sunt 500 de suflete care de foarte mult timp, se împlineşte aproape un an, de când nu au curent electric. Am adresat memorii şi domnului prim-ministru Ponta şi domnului Iohannis, minoritar ca şi noi, care m-au pasat cu eleganţă„, a spus Vili Oaie.

Autorităţile locale se uită în altă parte, spre Guvern.

Noi am încercat de atâtea ori să îi rezolvăm, că e o situaţie critică, e chiar foarte critică. E strigător la cer. Sunt reprezentanţi ai romilor care sunt senatori, deputaţi şi alte funcţii înalte prin Guvern care nu se implică în situaţia romilor, care este o situaţie dezastruoasă. Să se dea Ordonanţă de Urgenţă şi să le dăm terenuri la oameni, acolo„, a declarat Ilie Ionescu, viceprimarul comunei Jilava.

Citește și Romii sfidează autorităţile şi nu vor să renunţe la kitsch VIDEO