Slăbeşte cu iaurt!

Produs inclus în cadrul unei alimentații echilibrate, iaurtul nu are grijă doar de sănătate, ci și de silueta noastră. 100 g de iaurt cu 2% grăsime are în jur de 50 de calorii, fiind ideal în timpul dietelor.

08 mai 2017, 07:45

Într-un studiu publicat în 2005 în „Jurnalul Internațional de Obezitate” s-a demonstrat că persoanele care mâncau regulat iaurt degresat slăbeau mai ușor decât cele care nu consumau acest aliment. Și asta pentru iaurtul conține proteine, care ajută la arderea grăsimilor și la creșterea masei musculare, dacă dieta este însoțită de exerciții fizice.

Degresat sau integral?

În general, este de preferat să alegi iaurturi cu un conținut normal de grăsime, adică 3-3,5% grăsime, iar pentru scăderea în greutate, parțial degresat, mai exact pe cel cu un procent de 2% grăsime. Evită iaurturile foarte grase, adică cu 5-10% grăsime, deoarece acestea sunt un amestec de iaurt cu smântână. Pe de altă parte, cu cât un iaurt este mai degresat, cu atât este mai prelucrat și poate avea diferite adaosuri de zahăr sau potențiatori de aromă, pentru a-i îmbunătăți gustul. „Regula generală în ceea ce privește lactatele este că porția scade pe măsură ce crește procentul de grăsime. Ca atare, și cei care sunt la dietă pot consuma produse lactate mai grase, cu condiția să reducă porțiile”, recomandă medicul Elena Tănase.

Ideal la micul dejun

Iaurtul poate fi consumat la micul dejun alături de fulgi de cereale integrale, cum sunt cei de secară, ovăz, orz sau porumb. Mai poate fi asociat cu pâine, 1-2 felii, sau cu un sandvici cu brânză. Cerealele au un conținut ridicat de fibre, ceea ce asigură o senzație de sațietate de lungă durată. Mâncat simplu, este o gustare ideală. În schimb, iaurtul nu se asociază cu carnea, deoarece scade absorbția fierului. O altă variantă de gustare este iaurtul amestecat cu fructe proaspete sau congelate, cu semințe, nuci sau alune crude, eventual îndulcit cu o linguriță de miere.

Reduce colăceii

Calciul natural, fără zahăr sau aditivi, pe lângă faptul că ajută la susținerea sistemului osos, contribuie la reducerea grăsimii abdominale. Depunerile de celule adipoase favorizează producția de cortizol, hormon care accentuează poftele alimentare. Calciul echilibrează producția acestui hormon, iar aminoacizii din iaurt grăbesc arderea grăsimilor. Probioticele din iaurt dezvoltă flora intestinală și stimulează digestia. Grăsimile din alimente sunt absorbite și arse mai repede, iar combinația de calciu și proteine crește rata metabolismului. Spre deosebire de alte produse lactate, iaurtul este fermentat și din acest motiv este mai ușor de digerat. Bineînțeles, pe lângă iaurt, dieta trebuie să fie compusă din alimente cu un conținut scăzut de grăsimi, cum este carnea de pui, peștele și legumele, toate preparate la cuptor sau fierte.

Știai că…

..Iaurtul simplu conține proteine, calciu, fosfor, potasiu, zinc și vitamina B-12, esențiale pentru buna funcționare a organismului?

Sfatul specialistului:

 

Dr. Elena Tănase, București

Medic Specialist Medicină Internă,

Medicover Plevnei,

Nu consumați iaurtul cu fructe din comerț, are zahăr și mulți alți compuși adăugați, în funcție de brand sau de preparat. Dacă vă place această variantă, îl puteți prepara singuri. Ca și în cazul altor alimente, este valabilă recomandarea de a citi eticheta. Aceasta trebuie să fie scurtă: lapte și culturi lactice. Ca atare, consumați cu încredere iaurt, sana, chefir și evitați iaurturile cu fructe, iar în perioada de scădere în greutate, și pe cele amestecate cu smântână.

Pont:

Pentru a pierde 1 kg pe săptămână, trebuie să reduci câte 500 de calorii zilnic.

Model dietă

Mic dejun: 250 g iaurt ușor degresat, 50 g cereale integrale

Gustare:1 măr

Prânz: Piept de pui cu legume la cuptor

Gustare: 2 biscuiți integrali

Cină: Ton cu salată verde

Află cum slăbești cu cartofi și iaurt AICI