Slovenia nu exclude construirea unui gard antiimigraţie la graniţele sale

Slovenia nu exclude construcția unui gard anti-imigranți dacă UE nu îi aduce suficientă susținere în cursul summitului de duminică, a declarat prim-ministrul Miro Cerar, citat de AFP, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
23 oct. 2015, 08:28
Slovenia nu exclude construirea unui gard antiimigraţie la graniţele sale

 Slovenia nu exclude construirea unui gard anti-imigranți dacă UE nu-i acordă suficient ajutor. ‘Avem în vedere și această opțiune, dar momentul nu a venit încă. Sperăm încă la o soluție europeană, dar dacă ne pierdem speranța la acest nivel, dacă duminică nu obținem suficient, atunci totul va fi posibil pentru că vom fi lăsați singuri’, a declarat el la televiziunea publică în noaptea de joi spre vineri.

Premierul sloven a insistat asupra faptului că construcția unui astfel de gard la frontiera croată nu ar putea fi luată în calcul decât în ultimă instanță, în primul rând din motive operaționale.

‘Frontiera cu Croația este lungă (670 km), ridicarea unui gard ar fi destul de complicată și chiar dacă acesta este construit ar trebui ca poliția și armata să îl păzească în permanență pentru a nu fi trecut ilegal’, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Slovenia speră să obțină, cu prilejul mini-summitului UE-Balcani pe tema crizei migranților de duminică de la Bruxelles, un ajutor financiar de 140 de milioane de euro, precum și asistență logistică și umană pentru a face față afluxului. Acest stat pledează, de asemenea, pentru un control efectiv la frontiera greco-turcă a UE, măsură decisă de cei 28 dar care întârzie să se aplice.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Gard din sârmă ghimpată la graniţa cu România

Până joi seară, 38.600 de migranți intraseră în Slovenia de la 17 octombrie, dată la care afluxul a fost deturnat spre această țară de două milioane de locuitori, după închiderea de către Ungaria a frontierei sale cu Croația.

Adeptă a unei linii dure în acest dosar, Ungaria vecină și-a închis deja frontierele sârbă și croată cu ajutorul unor garduri.

Vineri, ministrul austriac de interne Johanna Mikl-Leitner, în vizită la postul de frontieră de la Spielfeld, unde sosesc majoritatea migranților care au tranzitat Slovenia, a făcut apel la UE ‘să construiască o fortăreață Europa’.