RUPERE USL. Haşotti: Suntem daţi afară de la guvernare. Tăriceanu: Ruperea USL, o GREŞEALĂ

Înaintea şedinţei PNL, prim-vicepreşedintele liberalilor Klaus Iohannis a declarat că "apelul" premierului Victor Ponta către PNL "nu aduce, în esenţă, nimic nou". Crin Antonescu a caracterizat apelul premierului ca fiind „teatral”. Liberalul Puiu Haşotti este de părere că PNL nu iese de la guvernare, ci este dat afară. În schimb, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu este de părere că ruperea USL este o decizie greşită.

RomaniaTV.net
25 feb. 2014, 17:10
RUPERE USL. Haşotti: Suntem daţi afară de la guvernare. Tăriceanu: Ruperea USL, o GREŞEALĂ

Înainte de a începe Delegaţia PNL, Antonescu a spus că l-a sunat pe Ponta şi l-a întrebat este dispus să convoace Camerele Parlamentului pentru a merge pe „formula stabilită”, adică Iohannis vicepremier şi ministru de Interne, dar premierul i-a răspuns negativ.

Prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis a declarat, marţi, înainte de şedinţa conducerii liberale, că mesajul premierului Victor Ponta către PNL „nu aduce, în esenţă, nimic nou”.

„‘Am văzut mesajul primului ministru. Am constatat că nu aduce în esenţă absolut nimic nou, mai ales ultima parte, în care a subliniat că este gata să numească pe oricine pe funcţiile stabilite dinainte. Asta a fost practic discuţia şi acesta a fost din capul locului pretextul, că trebuie numite persoane pe funcţiile existente”, a spus Iohannis.

El a precizat că preşedintele PNL, Crin Antonescu, va prezenta Delegaţiei Permanente situaţia din USL. Totodată, el a exprimat opinia că în actuala situaţie „aproape orice variantă este posibilă”.

Citeşte şi: Antonescu: Apelul lui Ponta e de efect teatral. E din colecţia politicienilor care vor să plângă

Haşotti: Nu ieşim de la guvernare, suntem daţi afară

În schimb, liderul senatorilor liberali, Puiu Haşotti, a criticat posibilitatea ca social-democraţii să coopteze UDMR la guvernare, afirmând că un astfel de pas politic ar fi dăunător pentru România. Puiu Haşotti a reamintit faptul că UDMR a făcut parte din guvernele Boc şi Ungureanu, fiind responsabili pentru anumite măsuri adoptate în acea perioadă, motiv pentru care liberalii nu susţin cooptarea UDMR la guvernare.

„Trebuie să constatăm că UDMR, în cazul în care intră la guvernare, este un motiv în plus de a nu fi de acord cu acest Guvern. Până la urmă, PSD pare a alege o guvernare cu UDMR – care a fost alături de guvernele Boc şi Ungureanu, total, până la ultimul moment, fiind responsabili de anumite măsuri luate de acele guverne – în loc să îl accepte pe Klaus Iohannis. Cred că dacă domnul Ponta face acum o declaraţie în care spune că acceptă ca domnul Iohannis să fie ministru de Interne şi vicepremier, Delegaţia Permanentă a PNL nici nu mai are loc. (…) UDMR nu a luat niciun fel de atitudine împotriva unor manifestări profund antiromâneşti care au avut loc anul trecut. Nu putem fi de acord cu această formulă şi credem că ar fi extrem de dăunător pentru o guvernare bună în România ca UDMR să fie luat la guvernare fie şi numai ca sprijin parlamentar”, a spus acesta, marţi seară, înainte de şedinţa Delegaţiei Permanente a PNL.

Tăriceanu: Să nu ne grăbim cu ruperea USL. Ar fi o greşeală

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, înaintea Delegaţiei Permanente a liberalilor, că PNL nu ar trebui să se grăbească cu decizia ruperii USL, ci ar trebui să aibă în vedere atât interesul partidului, cât şi interesul naţional.

„Am discutat cu unii dintre colegii mei şi cu regret spun că există un curent de opinie puternic care să ducă la un epilog greşit, şi anume ruperea USL. (…) Îl consider gresit pentru un motiv esenţial şi anume noi, PNL, am fost votaţi de cetăţeni sub sigla USL. Ruperea USL va însemna practic că această încredere care ne-a fost acordată este înşelată”, a spus Tăriceanu.

„Cred că la momentul acesta cel mai important lucru este să ne concentrăm pe soarta USL şi sigur că avem o mare responsabilitate toţi cei care suntem astă seară cu drept de vot în Delegaţia Permanentă să luăm o decizie care să fie şi spre interesul partidului, dar sper să nu uităm de interesul naţional”, a declarat fostul premier.

Tăriceanu a completat că „în această seară pare că zarurile sunt aruncate, dar că resursele refacerii USL nu sunt complet epuizate”. „Le-am spus colegilor să nu ne grăbim şi să ne gândim (…) în condiţiile în care ne-am angajat în faţa cetăţenilor trebuie să ne menţănem cuvântul şi onoarea”. 

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a lansat un nou apel către PNL de a salva proiectul politic numit „Uniunea Social-Liberală” şi de a rămâne în Guvern, precizând că doreşte să transmită acest mesaj înaintea şedinţei liberalilor, de marţi seară.

În replică la apelul premierului, purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, i-a cerut lui Victor Ponta să nu mai „mintă” şi să nu mai facă „jocuri de imagine”, precizând că vede în premier „exact acea atitudine a lui Traian Băsescu”.