Solstiţiul de vară, sărbătorit la Stonehenge

Druizii, paganii, oameni pasionati de fenomene ezoterice sau pur si simplu amatorii de petreceri, se inghesuie an de an, in cercul de piatra de la Stonehenge pentru a-si ridica moralul in cea mai lunga zi din an- 21 iunie, ziua in care este sarbatorit soltstitiul de vara.

RomaniaTV.net
21 iun. 2017, 06:57

Complexul megalitic de la Stonehenge din comitatul Wiltshire este unul dintre cele mai populare locuri din lume unde druizii din epoca modernă se reunesc pentru a celebra solstiţiul de vară.

Cei care merg la Stonehage în această zi de 21 iunie mediteaza, danseaza si se agita intr-un efort colectiv pentru a saluta soarele.

Ziua de 21 iunie este cea mai lungă din an, marcată de o aliniere perfectă a axei Pământului pe direcţia Soarelui. În timp ce locuitorii din emisfera nordică participă şi asistă la numeroase ritualuri, în fiecare an, în ziua de 21 iunie (respectiv 20 iunie în anii bisecţi, n.r.), locuitorii din emisfera sudică celebrează această sărbătoare în luna decembrie.

Cu toate acestea, ziua de 21 iunie nu reprezintă singura ocazie dintr-un an când druizii din timpurile moderne se adună la Stonehenge pentru a participa la aceste ritualuri. În fiecare an, ei se îndreaptă spre acest complex megalitic pentru a participa la opt festivităţi diferite, fiecare dintre acestea marcând o anumită etapă din ciclurile Lunii şi ale Soarelui.

Stonehenge („pietre în picioare”, în engleza veche), inclus în patrimoniul mondial UNESCO în anul 1986, reprezintă cel mai important complex de menhire din lume.

Cele 17 blocuri de piatră ale sale, care cântăresc până la 45 de tone, ce susţin alte bârne de piatră, sunt aliniate în direcţia de unde răsare Soarele în timpul solstiţiului de vară, alimentând astfel teoriile potrivit cărora complexul de la Stonehenge ar fi un observator astronomic preistoric sau un templu al Soarelui.