SONDAJ: 71% dintre români se opun livrărilor de arme în Ucraina. Majoritatea vor ca Volodimir Zelenski să se așeze la masa negocierilor cu Vladimir Putin

Marea majoritate a românilor sunt mai preocupați de economia țării în care locuiesc și de alte probleme arzătoare cu efect imediat decât de conflictul militar din Ucraina. Cel mai recent sondaj realizat de Avangarde reflectă acest lucru. 

08 nov. 2022, 21:48
SONDAJ: 71% dintre români se opun livrărilor de arme în Ucraina. Majoritatea vor ca Volodimir Zelenski să se așeze la masa negocierilor cu Vladimir Putin

După COVID, românii s-au săturat și de războiul din Ucraina. Ei vor soluții urgente anti-sărăcie. Astfel, majoritatea celor intervievați, 48% susțin că Volodimir Zelenski trebuie să oprească ofensiva din teritoriile pro-ruse cucerite de Vladimir Putin și să se așeze la masa negocierilor. Doar 28% dintre românii intervievați mai cred că Ucraina „ar trebui să lupte până la victorie”. Aproape la fel de mulți, 24%, preferă să nu se pronunțe.

Românii cred că România trebuie să sprijine Ucraina doar umanitar. Guvernul nu trebuie să poarte un război direct sau indirect cu Rusia, susțin respondenții.

Astfel, 64% dintre români cred că România trebuie să sprijine umanitar Ucraina. Totuși, 52% sunt de acord cu ajutorul oferi refugiaților, mai puțini față de aprilie, când erau 64%. Pentru ajutor financiar, doar 13% agreează această idee, în timp ce 61% se opun categoric.

 

Românii s-au săturat de războiul lui Volodimir Zelenski vs. Vladimir Putin

 

De asemenea, doar 10% sunt de acord ca România să trimită tancuri, avioane și arme Ucrainei, o scădere cu 4% față de aprilie 2022. 71% dintre români se opun categoric acestei inițiative.

În plus, doar 2% dintre cetățeni vor ca Armata Română să intervină în Ucraina. 83% dintre respondenți se opun categoric unei escaladări a conflictului.

Sondajul a fost realizat telefonic, în perioada 24 – 31 octombrie, pe un eșantion de 9010 subiecți, de Avangarde.

 

Scumpirile agresive au ajuns ca un cuțit la osul românilor, cei mai săraci cetățeni din UE

 

Cele mai grave probleme ale românilor se referă la sărăcirea accelerată. Prețurile la alimentele de bază au crescut cu aproximativ 40% într-un an de zile.

„Să nu uităm că în medie, salariul lunar al românilor este de 2.500 de lei net. Dacă are un credit pentru locuință, în condițiile actuale, ajunge la 2.000 de lei, se mai adaugă 600-700 de lei la utilități, plus alte cheltuieli de bază și bugetul este deja depășit.

Pentru mulți români deja este imposibil să cumpere ce au nevoie. Vizita la hypermarket e ca la muzeu pentru aceștia. Pur și simplu nu-și permit să achiziționeze ceea ce și-ar dori. Este o sărăcie fără precedent în România ultimilor 20 de ani, care accentuează și mai puternic frustrările românilor față de această clasă politică ce vine cu tot felul de pseudo-măsuri economice”, a avertizat economistul Adrian Negrescu, într-un interviu pentru site-ul RomâniaTV.net.

Pentru o familie cu doi adulți și un copil, coșul minim de cumpărături este de 7.112 lei pe lună, pentru o familie doar cu doi adulți e de 5.322, iar pentru o persoană singură, de 3.275 de lei.