SONDAJ Mai mult de jumătate dintre cadrele didactice se declară nepregătite pentru predarea online

Aproximativ 66,2% dintre cadrele didactice au declarat că au nevoie de cursuri de perfecţionare pentru a putea preda online, potrivit unui sondaj realizat de Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", citat de Agerpres. Sondajul a fost realizat pe aproximativ 8.500 de respondenţi, cei mai mulţi indtre aceştia (40,4%) având vârste cuprinse între 40 şi 49 de ani.

RomaniaTV.net
03 nov. 2020, 17:22
SONDAJ Mai mult de jumătate dintre cadrele didactice se declară nepregătite pentru predarea online

16,8% dintre cadrele didactice chestionate au declarat că unităţile de învăţământ nu le-au pus la dispoziţie măşti şi materiale igienico-sanitare, iar 37% dintre respondenţi au spus că şi-au achiziţionat singuri un laptop/tabletă pentru a putea preda.

Totodată, 33% dintre profesorii respondenţi au plătit din propriul buzunar peste 1.000 de lei pentru a putea preda online.

Peste 30% din repondenţi au fost obligaţi să cheltuiască peste 1.000 de lei, circa 16% între 500 şi 1000 de lei şi aproximativ 24% între 100 şi 500 de lei. Cei mai mulţi dintre cei care au cheltuit peste 1.000 de lei au declarat că şi-au achiziţionat laptopuri şi tablete. Cadrele didactice au mai cumpărat măşti, dezinfectanţi, imprimante, cartuşe pentru copiatoare, dar şi softuri educaţionale. În plus, chiar dacă legislaţia în vigoare prevede că unitatea de învăţământ asigură formarea continuă a cadrelor didactice, sunt mulţi profesori care au plătit din propriul buzunar cursuri de perfecţionare pentru a putea preda online„, se mai spune în comunicat.

Citeste si Părinţii îşi pot exprima părerea despre închiderea şcolilor în localităţile aflate în scenariul roşu. Vezi aici chestionarul online

La întrebarea „În ce zonă predaţi?” 38,5% dintre repondenţi au spus că sunt din municipiile reşedinţă de judeţ cu peste 150.000 de locuitori plus municipiul Bucureşti, 31% predau într-o comună sau sat, iar 30,5% în oraşe.

Potrivit aceluiaşi sondaj, 53,6% din cadrele didactice chestionate au urmat în ultimii cinci ani cel puţin un curs de formare. Un procent mare dintre respondenţi, 66,2%, consideră că au nevoie şi de alte cursuri pentru a putea preda online.

Doar 54,2% dintre respondenţi afirmă că autorităţile locale au venit în ajutorul şcolilor. Cele mai multe dintre acestea au asigurat măşti de protecţie şi materiale igienico-sanitare. Sunt însă şi destul de multe unităţi administrativ-teritoriale care au achiziţionat laptopuri/tablete pentru cadrele didactice şi/sau pentru elevi şi care au montat echipamente pentru predarea în sistem hibrid şi online (proiectoare, table inteligente, camere web etc.)„, se menţionează în comunicatul federaţiei.

Citeste si EVALUARE NAŢIONALĂ 2021. Ministerul Educaţiei a publicat noile modele de subiecte

Peste 40% dintre cadrele didactice chestionate predau exclusiv în sistem online (scenariul roşu), 32,7% în sistem hibrid (scenariul galben) şi doar 25% faţă în faţă (scenariul verde).

Cadrele didactice din şcolile aflate în scenariul verde au spus, în proporţie de 83,2%, că au primit măşti de protecţie şi materiale igienico-sanitare de la unităţile de învăţământ. Majoritatea unităţilor de învăţământ (73,3%) este pregătită pentru schimbarea scenariului în cazul în care apar cazuri Covid în şcoală. Cu toate acestea, este îngrijorător că 26,7% din repondenţi spun că nu sunt pregătiţi pentru trecerea în scenariul hibrid/roşu„, mai susţin reprezentanţii Federaţiei.

Potrivit Federaţiei, atât autorităţile locale, cât şi cele centrale, trebuie să aloce fonduri substanţiale pentru a permite cadrelor didactice să desfăşoare un act educaţional de calitate şi pentru a garanta accesul tuturor preşcolarilor/elevilor la cursuri, indiferent de scenariul în care acestea se desfăşoară.


loading...