Sora fostului iubit al Ioanei Băsescu, dezvăluiri din dosarul finanţării ilegale a campaniei din 2009

Sora lui Francesco Giovanni, fostul iubit al Ioanei Băsescu, a dezvăluit în instanţă că fiica fostului preşedinte Traian Băsescu conducea împreună cu Giovanni firma care a plătit publicitatea în campania prezidenţială din 2009. În timpul audierilor, Cristina Pandele a susţinut că nu este "prietenă cu Ioana Băsescu, nici în duşmănie".

RomaniaTV.net
19 mai 2020, 13:10
Sora fostului iubit al Ioanei Băsescu, dezvăluiri din dosarul finanţării ilegale a campaniei din 2009

În acest dosar în care Ioana Băsescu şi fostul iubit sunt acuzaţi de spălare de bani au fost reluate audierile martorilor. Elena Udrea a fost prezentă la proces. Fostul ministru al Dezvoltării a purtat mască de protecţie şi a stat în bancă, în spatele avocaţilor. În schimb, Ioana Băsescu şi jurnalistul Dan Andronic au lipsit din sala de judecată.

Judecătoarea şi procuroarea de caz nu au purtat măştile chirurgicale obligatorii, invocând faptul că nu pot respira, notează Adevărul

În acest dosar, Elena Udrea, Ioana Băsescu, fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheorghe Nastasia, fostul preşedinte al CJ Tulcea Victor Tarhon, jurnalistul Dan Andronic şi un fost director general al unei societăţi au fost trimişi în judecată în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009.

La termenul de marţi a fost audiată în instanţă Cristina Pandele, sora fostului iubit al Ioanei Băsescu, Giovanni Francesco. Ea a dat detalii despre implicarea Ioanei Băsescu în firmele fostului iubit care au fost folosite pentru finanţarea campaniei electorale din 2009.

„Nu sunt prietenă cu Ioana Băsescu, nici în duşmănie. Sunt sora martorului Francesco Giovanni”, a spus Cristina Pandele în instanţă.

Întrebată dacă Ioana Băsescu era implicată în firmele fostului ei iubit, Cristina Pandele a explicat că la data faptelor era angajată în funcţia de director administrativ la societatea fratelui ei vitreg.

„Fratele meu mai avea o firma, No Limit Management, dar nu ţin minte detalii. Avea ca obiect de activitate prestarea de servicii, sonorizare.

În cazul societăţii Music Channel inculpata Ioana Băsescu era implicată, mai ales în cadrul departamentului resurse umane şi la cel contabil, în sensul că această se ocupă de angajări. La compartimentul contabil ţinea legătură cu Emilia Bocioacă. Se implică şi în desfăşurarea activităţii propriu zise a societăţii, din cele spuse de fratele meu, în sensul încheierii contractelor.

Eu nu am participat niciodată la nicio negociere sau încheiere de contract.

Nu am văzut niciodată documentele contabile. Documentele de înfiinţare se aflau la sediul societăţii.

Actele contabile puteau fi la contabilă sau la Ioana.

Ioana plătea salariile trimiţând banii prin Simona Florescu. Ulterior, pe măsură ce am devenit activi şi aveam resurse proprii, eu plăteam salariile, dar niciodată singură. Eram împreună cu Simona Florescu şi Emilia Bocioacă.

La banca fiind, făceam plata salariilor şi eram însorită de tot de ele.

Puterea decizională în cadrul firmei aparţinea amândurora. Atât lui Giovanni cât şi Ioanei”, a dezvăluit sora fostului iubit al Ioanei Băsescu.

Cristina Pandele a menţionat că fratele ei, Francesco Giovanni, „era implicat în derularea activităţii firmelor sale, fiind situaţii în care Ioana nu deţinea cunoşţinţe tehnice necesare”.

„Mi-a trimis Ioana Băsescu două contabile pentru a fi angajate, era implicată. Au fost contracte încheiate exclusiv de către Giovanni, fără consultarea Ioanei.

Cunosc însă că şi Ioana era implicată în desfăşurarea activităţii firmei, din aspectele prezentate de cei doi. Un exemplu de implicare a Ioane Băsescu este că mi-a trimis două persoane pentru a fi intervievate pt funcţia de contabil.

Aspectele pe care le-am indicat cu privire la modalitatea în care s-a decis încheierea unui contract şi negocierea clauzelor sunt cunoscute, în mare parte, de la fratele meu. Într-o proporţie mai mică mi-au fost relatate şi de Ioana.

De la fratele meu cu ştiu că Ioana a fost implicată în contractele pentru locaţiile în care s-au organizat premiile Media Music Awards. Nu ştiu dacă Ioana s-a ocupat singură sau cu Giovanni.

Nu cunosc dacă aceste contracte au fost încheiate de No Limit sau Music Channel.

Ioana Băsescu a decis că eu să fiu angajată în poziţia de director financiar.

Eu voiam ceva de juridic, dar ea a zis că nu se poate. Ioana a venit cu ideea şi cu ea am semnat contractul de muncă”, a afirmat Cristina Pandele, conform sursei citate.

Întrebată dacă Ioana Băsescu s-a implicat în firmele lui Giovanni pentru a-l ajuta, Cristina Pandele a spus că a precizat în instanţă că „probabil implicarea ei era şi a-l ajută pe fratele meu să înceapă aceste afaceri”:

Ioana Băsescu şi fostul ei iubit sunt acuzaţi de spălare de bani

Ioana Băsescu, fiica mai mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, este notar public. În ultimul dosar, ea este acuzată de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul a urmărit obţinerea unui folos pentru sine sau pentru altul şi de instigare la spălare de bani.

Potrivit anchetatorilor, Ioana Băsescu i-a cerut lui Silviu Ioan Wagner, director general al Oil Terminal Constanţa să achite o factură fiscală, care ar fi reprezentat cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidenţiale.

„În luna decembrie 2009, inculpata Băsescu Ioana, fiica preşedintelui României în funcţie la acel moment, i-a cerut inculpatului Wagner Silviu Ioan, director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, să achite o factură fiscală despre care a spus că reprezintă cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidenţiale, care se desfăşurase în toamna aceluiaşi an. În baza acestei solicitări, la data de 30 decembrie 2009, societatea reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan a încheiat un contract fictiv de prestări servicii cu o anumită firmă, în valoare de 419.000 lei, preţul menţionat în cuprinsul contractului fiind indicat de inculpata Băsescu Ioana care a şi intermediat încheierea tranzacţiei”, arată procurorii DNA.

Giovanni Mario Francesco – fostul iubit al Ioanei Băsescu – este acuzat de procurorii anticorupţie de evaziune fiscală şi spălare de bani. Despre afacerile acestuia, presa a relatat că au fost falimentare, în ciuda traiului opulent pe care-l afişa italianul în urmă cu opt ani.

Astfel, la nivelul anului 2008, datoriile acestuia se ridicau la 1,2 milioane de lei.

Presa a relatat că în 2009, fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, a semnat un contract în valoare de 800.000 de lei pentru organizarea spectacolului „Romanian Music Awards” (RMA). Primăria Craiova s-a asociat cu No Limit Management SRL, firma lui Francesco Giovanni Mario şi a încasat onorariu.

Potrivit Adevărul, Giovanni Mario Francesco deţinea, în 2012, împreună cu compania RCS-RDS, posturile de televiziune Music Channel şi H!T Music Channel.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Anchetatorii afirmă că legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era făcută de către Elena Udrea, care, la momentul respectiv, conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare.

Remiterea foloaselor infracţionale era disimulată prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă, menţionează procurorii DNA.

Ioana Băsescu rămâne cu sechestrul pe terenurile de la Nana