Sorin Bontea, rețetă de covrigi cu scorțișoară, pentru masa de Crăciun: „O combinație între cozonac și rulouri cu scorțișoară”

Vine perioada sărbătorilor de iarnă, iar tot mai mulți români sunt interesați să învețe tot felul de rețete care mai de care mai interesante pentru masa de Crăciun.

14 dec. 2023, 09:12
Sorin Bontea, rețetă de covrigi cu scorțișoară, pentru masa de Crăciun: „O combinație între cozonac și rulouri cu scorțișoară”

Sorin Bontea, rețetă de covrigi cu scorțișoară, pentru masa de Crăciun. Crăciunul e prilejul perfect de a ne revedea cu toată familia și de a petrece timp de calitate împreună. Tocmai de aceea, mulți români care sunt gazde se pregătesc cu toate cele necesare pentru a retrăi Crăciunul de poveste din copilărie.

Multe gospodine și-au deschis deja lista preparatelor pentru sărbători și-și fac deja planuri legate de cum va arăta meniul pentru masa de Crăciun. Sorin Bontea le vine în ajutor cu o rețeta de covrigi cu scorțișoară, care pot fi preparați în loc de cozonac.

Citește și Rețeta de curry cu pui a lui Sorin Bontea. Ce ingredient secret folosește bucătarul: „Plăcerea mea nevinovată”

Ingrediente:

  • 375 g făină
  • 40 ml ulei
  • 240 ml lapte
  • 7 g drojdie
  • scorțișoară
  • 100 g zahăr
  • 30 g unt

Mod de preparare covrigi cu scorțișoară:

„Vin sărbătorile, așa că trebuie să ne pregătim. Mie mi-a plăcut mereu să miroasă a scorțișoară în casă, așa că cine poate refuza un covrig cu scorțișoară? Eu unul nu. Nu este foarte complicat. Primul lucru este să punem laptele călduț, drojdia uscată și zahărul, care ajută drojdia să se activeze. Nu amestec foarte mult și lăsăm 5-7 minute, să se activeze drojdia, după care pun și restul ingredientelor.

Drojdia s-a activat și o să pun făina, sarea și uleiul și amestec iar, până omogenizez bine. Pun puțin de ulei într-un bol, după care transfer aluatul, care este puțin moale. Îi pun folie de plastic și îl las să crească 60 de minute, la temperatura camerei, să crească natural.”, spune Sorin Bontea pe rețelele de socializare.

Ce faci după ce crește aluatul

„Aluatul a crescut, și-a dublat volumul, nu mai pun făină, doar ulei, ca să fiu sigur că nu se lipește iar apoi îl aranjez cu mâna, e moale și se lucrează foarte ușor cu el. O să fac un dreptunghi, pun unt, care trebuie să fie moale, zahăr mare și scorțișoară. Îl împachetăm iar într-un dreptunghi și îl împart în șase. Aplatizez fiecare bucată la capete și o răsucesc. L-am lipit și îl pun în tavă. Am format covrigii, pun plastic și îi mai las să crească câteva minute. Dacă vi se pare că nu au crescut, puteți să îi mai lăsați 5-10 minute, nu se întâmplă absolut nimic.”, a continuat acesta.

Citește și Cătălin Cazacu a dat-o uitării pe Ramona Olaru! Cine este noua iubită a fostului motociclist

Apoi, covrigii se ung cu gălbenuș de ou peste care se presară zahăr.

„O să-i ung cu gălbenuș de ou, pentru a luci frumos, presar zahăr și îi introduc la 200 de g în cuptor, timp de 20 de minute. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit. Doamne, cum miroase. Este o combinație între cozonac și rulouri cu scorțișoară. Sunt buni, perfect de servit în Ajun.”, a încheiat el.