Sorin Cîmpeanu cere salarii atractive pentru profesori şi recunoaştele că notele mari vin din meditaţii

Ministrul Educaţiei a arătat că şcoala trebuie să asigure un nivel de minimum nota 7 fără meditaţii şi teme pentru acasă.

28 iun. 2022, 19:18
Sorin Cîmpeanu cere salarii atractive pentru profesori şi recunoaştele că notele mari vin din meditaţii

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marţi, că la rezultatele bune înregistrate la Evaluarea naţională şi Bacalaureat au contribuit şi părinţii care au asigurat pregătirea propriilor copii prin meditaţii.

„La aceste rezultate bune a contribuit şi efortul părinţilor care au dorit să asigure pregătire propriilor copii. Şi este un efort lăudabil care trebuie apreciat. Asta nu înseamnă că nu este o eroare a şcolii că nu a reuşit să pregătească aceşti elevi măcar pentru media 7”, a spus demnitarul la Digi FM.

Salarii profesori. Fără impozit pe venit pentru profesori, CASS la jumătate și un salariu minim brut de 5000 de lei
El a punctat că în mediul rural meditaţiile sunt „mai puţin frecvente” decât în mediul urban. „Perioade de criză, precum cea pe care am traversat-o, accentuează diferenţele între elevii care sunt slabi şi devin şi mai slabi şi între elevii care sunt buni şi devin şi mai buni pentru că beneficiază de suportul familiei inclusiv prin această pregătire la nivel de meditaţii. (…) În mediul rural meditaţiile sunt mult mai puţin frecvente decât în mediul urban”, a susţinut Cîmpeanu.

Ministrul a arătat că şcoala trebuie să asigure un nivel de minimum nota 7 fără meditaţii şi teme pentru acasă.

„Şcoala trebuie să asigure un nivel de minimum nota 7 cu ce înveţi în şcoală. Fără teme şi fără meditaţii. Din păcate, pentru că şcoala nu asigură acest nivel minim, 7, dacă nu chiar 8, ar trebui să ia un elev care învaţă doar la şcoală, doar în sala de clasă. Fără teme pentru acasă, fără meditaţii. Despre meditaţii pot să vă spun următorul lucru – în orice stat al acestei lumi este normal pentru un părinte să îşi dorească să investească în educaţia propriului copil. Să investească pentru performanţă, pentru nota 10”, a mai spus demnitarul.

Cariera didactică trebuie să fie atractivă pentru cei mai buni absolvenţi de învăţământ superior şi trebuie reformată, a declarat, marţi, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, precizând însă că pentru acest lucru este nevoie de „o salarizare motivantă”.

EDU.RO Rezultate Bacalaureat 2022. Sorin Cîmpeanu: Rata de promovare este de 73,3 % la nivel naţional. Bucureştiul are cele mai multe note de 10
Potrivit ministrului, persoanele care doresc să ajungă profesori vor trebui să aibă un an de stagiatură, urmând ca la final să susţină un examen de licenţiere în cariera didactică.

„La finalul acestui an de stagiatură să avem un examen de licenţiere în cariera didactică pentru a avea profesori mai pregătiţi, mult mai bine pregătiţi. (…) V-am spus că avem o problemă cu cariera didactică. V-am spus că ea trebuie să fie reformată. V-am spus că trebuie să introducem un an de stagiatură, trebuie să introducem mentorat din partea unor profesori cu experienţă şi un examen de licenţiere pentru a ne asigura că acei profesori sunt într-adevăr cei mai buni. Pentru a fi cei mai buni, avem nevoie şi de o salarizare motivantă”, a spus ministrul la Digi FM.

Cîmpeanu a afirmat că profesorii cu experienţă care vor fi mentori în perioada de stagiatură pentru tinerii profesori vor trebui să aibă o micşorare a normei didactice.

„Pentru ca aceşti mentori să poată îndruma tinerii profesori, vor trebui să aibă o degrevare, o micşorare a normei didactice de predare pentru a avea timp pentru a se ocupa de colegii mai tineri”, a mai declarat ministrul.

În opinia acestuia, salariul profesorului debutant va ajunge la nivelul salariului mediu pe economie odată cu intrarea în vigoare a Legii Educaţiei.

„Propunerea pe care am susţinut-o public este cât se poate de clară. Odată cu intrarea în vigoare a Legii Educaţiei să avem salarizarea profesorului debutant la nivelul salariului mediu pe economie din anul fiscal încheiat. Plecând de la salariul profesorului debutant, sigur că şi celelalte salarii din educaţie trebuie să crească. Eu, personal, ca ministru al Educaţiei, acest obiectiv îl am”, a arătat Cîmpeanu.