Sorin Cîmpeanu, despre viitorul înotătorului David Popovici: „Sper să aleagă România, deși are multe oferte. Orice universitate ar vrea un student ca el”

Sorin Cîmpeanu a mărturisit, în cadrul emisiunii "40 de întrebări cu Denise Rifai" de la Kanal D, că speră ca David Popovici, înotătorul - fenomen al României, să aleagă să-și continue studiile universitare în România.

01 sept. 2021, 10:35
Sorin Cîmpeanu, despre viitorul înotătorului David Popovici: „Sper să aleagă România, deși are multe oferte. Orice universitate ar vrea un student ca el”

David Popovici, înotătorul care a făcut spectacol la Jocurile Olimpice de la Tokyo, a fost premiat de ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, în cadrul unei ceremonii speciale, în urmă cu câteva zile.

Ministrul Educației a precizat atunci că David e un exemplu de determinare, voință, inițiativă, un elev al școlii românești care te face să te simți mândru că ești român.

„Succesul lui ne face mândri pe toţi, pe cei care trebuie să susţinem şcoala românească, sportul şcolar. Este un exemplu excepţional şi mult mai credibil decât poate fi orice ministru pentru susţinerea sportului şcolar. E un exemplu de performanţă, îi mulţumesc pentru disponibilitatea de a se adresa, odată cu începerea şcolii, unor elevi din şcoli pentru a încuraja susţinerea performanţei. David are un destin excepţional, e născut pe 15 septembrie. E un exemplu de determinare – ca David, de ambiţie – ca David, de voinţă – ca David, de iniţiativă – ca David, de dăruire – ca david. Nu se întâmplă în fiecare zi să ai în şcoala românească un elev care să te facă atât de mândru că eşti român. Din partea Ministerului Educaţiei, îi ofer o recunoaştere simbolică, o plachetă”, a spus ministrul Educaţiei.

Cîmpeanu a spus, în emisiunea lui Denise Rifai, că speră ca David Popovici să rămână să studieze în România, dar că îi respectă decizia în cazul în care va decide să plece din țară. „Îmi place să cred ca David va alege România, deși știu sigur că are oferte bune fiindcă orice universitate din lume își dorește un student precum David”, a spus ministrul.

Citiți și INTERVIU EXCLUSIV. Cum arată o zi din viața înotătorului lui David Popovici, de 16 ani. Secretul performanțelor de excepție

Câți copii geniali pleacă anual din România

Întrebat câți copii geniali pierde România în fiecare an, Sorin Cîmpeanu a răspuns: „Nu o pierdere din perspectiva acestor tineri geniali. Da, sunt mulți cei care aleg să studieze în alte state. numărul studenților români din alte țări e de circa 40.000. Mai mulți români aleg să plece. Voi rămâne un adept al unui drept câștigat cu greu, libertatea de a alege, libertatea de mișcare. Nu voi susține niciodată limitări pentru ca acești tineri să aleagă unde să studieze. ține de noi ca studierea în România să fie o alternativă viabilă pentru orice tânăr”.

Sorin Cîmpeanu anunţă cum începe şcoala din 13 septembrie: „După depășirea ratei de 6 la mie nu vor mai fi permise nici activitățile remediale”