Sorina Pintea a fost ARESTATĂ preventiv pentru 30 de zile

Fostul ministru al Sănătăţii Sorina Pintea, în prezent manager al Spitalului Judeţean Baia Mare, a fost adusă sâmbătă dimineaţă la sediul central al DNA, din Capitală, pentru a fi audiată. Procurorii au dispus reţinerea ei pentru 24 de ore, iar Tribunalul Bucureşti a admis seara cererea DNA de arestare preventivă.

RomaniaTV.net
29 feb. 2020, 05:34
Sorina Pintea a fost ARESTATĂ preventiv pentru 30 de zile

UPDATE: Tribunalul Bucureşti a admis sâmbătă seara cererea DNA de arestare preventivă a Sorinei Pintea, fost ministru al Sănătăţii, acuzată de luare de mită.

Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Ședința de judecată a durat aproximativ trei ore, iar acuzația oficială este de luare de mită în formă continuată.

Citeşte şi: Declaraţii BOMBĂ făcute de fiul Sorinei Pintea. Îl acuză pe senatorul PSD Liviu Pop că ar fi implicat în dosarul de mită VIDEO

UPDATE: Sorina Pintea a fost reţinută şi urmează să fie prezentată Tribunalului Bucurști cu propunerea de arestară preventivă.

Procurorii o acuză că a primit sumele de 10.000 de euro și 120.000 de lei de la o firmă pentru încheierea unui contract de achiziție publică.

Potrivit procurorilor, fostul ministru a primit banii în două tranşe. Pintea ar fi încasat un procent de 7% din valoarea contractului. 

Comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29 februarie 2020, a inculpatei PINTEA SORINA, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, județul Maramureș, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect “proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.

Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu ca manager și ordonator de credite.

În data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatei i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 29 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina urmează să fie prezentată Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

UPDATE: Sorina Pintea este audiată de cel puţin patru ore la sediul DNA Bucureşti, unde a ajuns în această dimineaţă, în jurul orei 6.00.  

La finalul percheziţiilor făcute de anchetatori în biroul Sorinei Pintea de la Spitalul Judeţean Baia Mare, vineri seară, aceasta este dusă la Bucureşti pentru audieri, având în vedere că ancheta este făcută de structura centrală a DNA. Pintea este dusă cu mandat la Bucureşti.

Imediat după prânz, procurorii DNA au descins înainte de ora 16.00, la Spitalul Județean din Baia Mare, având ca țintă managerul unității medicale, fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea. În biroul fostului ministrul al Sănătății s-a prezentat un bărbat, se pare furnizor de servicii de curățenie și dezinfectanți, pentru a avea o discuție cu Sorina Pintea.

Citește și: Sorina Pintea, în urmă cu un an: „Suntem un popor de infractori”

Acesta a plecat din birou, iar pe hol ar fi înmânat un plic unei angajate a Spitalului Județean, căreia i-ar fi spus – e pentru doamna Pintea. În acel moment, procurorii DNA au intervenit. Banii nu au ajuns în biroul managerului Spitalului Județean și nici nu a pus mâna pe ei, scrie vasiledale.ro
Mai mult decât atât, procurorii nu au emis mandat de reținere pentru 24 de ore, ci doar un mandat de aducere la audieri la DNA București, sediul central.

Reprezentanţii DNA au confirmat, că procurorii anticorupţie desfăşoară o acţiune de flagrant în biroul Sorinei Pintea, fost ministru al Sănătăţii, de la Spitalul Judeţean Baia Mare.

„Este vorba despre un flagrant, care vizează o procedură de achiziţii publice. Acţiunea nu s-a încheiat încă. Persoana vizată va fi adusă la Bucureşti pentru a audieri”, au declarat reprezentanţii biroului de presă al DNA.

Citește și: Sorina Pintea, anchetată de DNA în urma unui flagrant. Ar fi vorba de mită pentru echipamente de combatere a coronavirusului

Întrebaţi dacă s-a dispus măsura reţinerii, reprezentanţii DNA au precizat că aceast lucru s-ar putea întâmpla abia sâmbătă dimineaţă.

Potrivit unor surse judiciare, ancheta în cazul Sorinei Pintea vizează un contract de achiziții a unor echipamente medicale folosite la combaterea noului coronavirus. Suma suspectată este de 120.000 de euro, anunţă România TV.

Sorina Pintea a anunţat recent că a fost diagnosticată cu dermatomiozită, o boală în care agresiunea imună are loc la nivelul vaselor din învelisul conjunctiv al fasciculelor musculare.

Sorina Pintea a fost aleasă senator în 2016, din partea PSD. În data de 4 februarie 2017 și-a anunțat demisia din funcția de senator, alegând să rămână în funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare. A fost ministru al Sănătății din data de 29 ianuarie 2018, în Guvernul Dăncilă.


loading...