Soţia fostului demnitar chinez Bo Xilai, inculpată pentru asasinarea unui om de afaceri britanic

Soţia fostului demnitar chinez Bo Xilai a fost inculpată în cazul asasinării omului de afaceri britanic Neil Heywood, anunţă agenţia China Nouă, citată de BBC News online.

RomaniaTV.net
26 iul. 2012, 18:19
Soţia fostului demnitar chinez Bo Xilai, inculpată pentru asasinarea unui om de afaceri britanic

Gu Kailai şi un angajat al acesteia, Zhang Xiaojun, au fost puşi sub acuzare recent de o instanţă chineză, precizează China Nouă, fără a oferi detalii.

Omul de afaceri britanic Neil Heywood a fost găsit mort într-un hotel din Chongqing pe 15 noiembrie 2011.

Asasinarea omului de afaceri britanic a condus la destituirea şi la distrugerea carierei politice a lui Bo Xilai, un demnitar de rang înalt din cadrul Partidului Comunist Chinez.

Iniţial, după primele investigaţii, se spusese că omul de afaceri britanic ar fi murit din cauza excesului de alcool, însă în aprilie, guvernul chinez a anunţat că soţia demnitarului Bo Xilai ar putea fi implicată în acest caz şi că urmează să fie anchetată, precizează BBC online.

Marea Britanie a primit cu interes informaţia că cercetările în cazul morţii lui Neil Heywood vor continua. Acest anunţ este deosebit de semnificativ, în condiţiile în care Gu Kailai este anchetată în Anhui, care se află la o distanţă apreciabilă faţă de Chongquing, unde s-a produs crima.

Experţii jurişti au declarat pentru BBC că autorităţile chineze s-au temut că influenţa politică a lui Bo Xilai şi a familiei sale s-ar mai face simţită în Chongqing, chiar dacă Bo Xilai nu mai are poziţia pe care o avea înainte şi că ar putea influenţa astfel procesul, în sensul unei judecăţi părtinitoare

Analiştii politici, la rândul lor, cred că autorităţile chineze încearcă să rezolve cazul cât mai repede, înainte de Congresul Partidului Comunist din toamnă, când pentru clasa politică este un moment foarte important, ce are loc o dată la 10 ani, conducerea acestui partid urmând să fie schimbată.