Şova: România ar putea fi obligată să dea avizele pentru începerea exploatării de la Roşia Montană

Ministru, declaraţie şoc despre Roşia Montană. România ar putea fi obligată să dea avizele pentru începerea exploatării de la Roşia Montană. Asta chiar dacă Parlamentul respinge proiectul trimis de Guvern. Declaraţia aparţine ministrului Dan Şova şi a fost făcută chiar în faţa parlamentarilor din comisia specială!
Romania TV
30 sept. 2013, 11:34
Şova: România ar putea fi obligată să dea avizele pentru începerea exploatării de la Roşia Montană

„Nu este obligatoriu ca Roşia Montană sau Gabriel Resources să ceară despăgubiri statului român. Se poate întâmpla ca investitorul căruia i se refuză eliberarea acordului de mediu să se adreseze unor instanţe arbitrare, care poate fi Curtea de la Viena sau Curtea de la Washington şi să ceară obligarea statului român la eliberarea avizului care lipseşte pentru începerea exploatării. Dacă Doamne fereşte s-ar întâmpla aşa ceva, şi sunt obligat să trag acest semnal de alarmă, ne-am trezi în situaţia în care Roşia Montană ar putea începe exploatarea în condiţiile de astăzi, adică foarte favorabile lor şi foarte nefavorabile nouă. Nu avertizez în ideea „ne temem sau o să câştige sigur”. Nu, este foarte posibil ca investitorul să piardă, ne vom lupta cu el, dar sesizez vulnerabilităţi şi pericole, există, nu e obligatoriu să se şi întâmple”, a spus Dan Şova, potrivit România TV

Desfiinţarea contractului Roşia Montană nu este posibilă decât în ipoteza în care apare o culpă a Roşia Montană Gold Corporation sau Gabriel Resurce, a declarat Dan Şova, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură şi investiţii străine, la dezbaterea din comisiile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului privind aprobarea proiectului Roşia Montană.

„Pentru situaţia în care apar aceste culpe articolul 39 din Legea minelor prevede anularea licenţei. Nu există altă modalitate de desfiinţare a acestui proiect. Dacă nu încalcă licenţa sau nu greşesc din punct de vedere al mediului nu există posibilitatea de a anula licenţa”, a declarat Şova, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, în textul de lege este prevăzută posibilitatea statului de a primi în orice moment producţia în natură.

„Achiziţia de aur de pe piaţa internă presupune plata TVA, este o livrare de bunuri în sensul Codului Fiscal. BNR cumpără aur de pe pieţele reglementate nu direct. Dacă BNR ar lua aur de pe piaţa internă ar trebui să plătească TVA iar în doilea rând nu prea ar avea nevoie în rezerva de aur a ţării”, a explicat ministrul DPIIS.

Citeşte şi: INCIDENTE la protestele faţă de Roşia Montană, la Cluj: au aruncat cu roşii şi s-au îmbrâncit cu jandarmii

Organizarea unei dezbateri pe tema proiectului Roşia Montană este benefică pentru a vedea dacă societatea românească este pregătită pentru astfel de dezbateri, a declarat recent, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, într-o conferinţă de presă.

„Mi se pare puţin ciudată decizia de a chema miniştrii la audieri (în comisia parlamentară – n.r.). Trebuie chemat tot Guvernul. Voi spune că opinia mea este opinia Guvernului, iar alte opinii le voi spune la dezbaterile din Parlament”, a afirmat Vosganian.

Potrivit acestuia, trebuie rezolvate trei întrebări până la începerea dezbaterilor parlamentare.

„În primul rând, trebuie să fim toţi de acord dacă resursele trebuie să fie fructificate sau nu. Eu susţin că orice resursă trebuie exploatată. Apoi trebuie să fim de acord ca exploatarea să se facă în conformitate cu Constituţia, unde se precizează că trebuie respectat interesul naţional. Trebuie să ne punem de acord ce vom face cu aurul, trebuie să definim interesul naţional. În al treilea rând, trebuie stabilit care este cadrul tehnic cu care vom exploata resursele”, a subliniat ministrul.

Guvernul a adoptat, în data de 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Roşia Montană.

Actul normativ prevede aprobarea unui acord în baza căruia acţionarul majoritar al proiectul minier aurifer, Roşia Montană Gold Corporation /RMGC/, va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al companiei. Participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă, astfel, la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4% în cazul celorlalte proiecte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană.

În 9 şi 10 septembrie, senatorii Comisiei juridice şi cei ai Comisiei de administraţie au dat un vot negativ, în unanimitate, proiectului de lege. Ulterior, premierul Victor Ponta a afirmat că în cazul în care Parlamentul respinge proiectul de la Roşia Montană licenţa de exploatare nu se va pune în aplicare.

În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depăşind astfel primele două ţări din top, Finlanda şi Suedia.

Citeşte şi: Băsescu: Protestul de la Roşia Montană este unul „fabricat”. Cel din Piaţa Universităţii este curat

DailyBusiness
Atenționare urgentă pentru români. Suedia reintroduce controale stricte la frontiere, suspendând parțial Schengen!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Proiect gigant de infrastructură într-un mare oraș din România: 23 de km drum principal, 5 tuneluri, 14 noduri rutiere și peste 30 km de piste de biciclete
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia. Anunț pentru toată România înainte de alegeri: Am tăcut pentru că....
Playtech.ro
Blackout în Londra. Panică la metrou, trenurile au rămas blocate: „Luminile s-au stins, pur și simplu”
DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Adevarul
Soțul vicepreședintei Curții de Apel București s-a răsturnat cu bolidul de lux. Aurelian Pencea a ieșit pozitiv la drugtest
wowbiz.ro
De ce s-a spânzurat de fapt judecătoarea Georgeta Ciungan! Breaking news
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Diferența dintre George Simion și Nicușor Dan s-a redus. Care sunt procentele anunțate de sociologul Mirel Palada
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Judecătoarea Georgeta Ciungan a fost găsită moartă în propria casă! Aceasta a fost o figură emblematică în sportul românesc
Cancan.ro
Ce afecțiunea avea judecătoarea Georgeta Ciungan, care s-ar fi sinucis în Bihor. A fost internată la începutul anului, dar…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Guvern PSD-AUR cu Călin Georgescu prim-ministru. Nicușor Dan a făcut anunțul serii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Un copil de 3 ani și o femeie, morți după ce au căzut din căruță. Cei doi au fost loviți în plin de un camion
Nicușor Dan răstoarnă toate calculele. La asta nu se aștepta nimeni
MediaFlux
Modificare la pensie! Stagiul de cotizare și perioadele de contributivitate se calculează altfel
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orbán a băgat hârtia igienică la rație: când statul îți numără sulurile, e clar – vine ”deranjul” sistemic