Spania a devenit prima țară europeană care acordă trei zile de concediu menstrual

Spania a adoptat legea prin care le permite persoanelor care au dureri puternice în timpul menstruației să ia concediu.

17 feb. 2023, 14:19
Spania a devenit prima țară europeană care acordă trei zile de concediu menstrual
Spania a devenit prima țară europeană care oferă concediu menstrual

Premieră pentru Europa. Spania a adoptat o lege prin care le oferă persoanelor care se confruntă cu dureri deosebit de puternice în timpul  menstruației dreptul de a-și lua concediu plătit de la muncă, potrivit euronews.com.

Persoanele au dreptul al concediu de trei zile, cu posiilitatea de prelungire la cinci zile pentru ciclul menstrual care se manifestă prin: crampe puternice, greață, amețeli sau vărsături.

Pentru acest tip de concediu este nevoie de avizul medicului, sistemul public de asigurări sociale fiind cel care va plăti costurile. Această lege va contribui la combaterea stereotipurilor legate de ciclul menstrual pe care femeile le aud de obicei.

Citește și: Concediu de compasiune, noul trend pe piața muncii. O jucătoare de cricket și-a luat liber pentru a rămâne acasă cu soția ei

Proiectul de lege a fost adoptat joi de Parlamentul spaniol și face parte dintr-un pachet legislativ mai extins, care privește drepturile sexuale și sănătatea reproductivă, care include ca orice persoană de peste 16 ani să facă avort sau să-și schimbe sexul de pe cartea de identitate, fără să fie nevoie de acordul părinților.

Produse gratuite de igienă personală 

Spania va landa produse gratuite de igienă pentru femei în anumite unități publice, precum instituțiile de învățământ și închisori.

Anul trecut, proiectul de lege urmărea și eliminarea sau reducerea TVA-ului pentru anumite produse de igienă pentru femei, însă a fost omisă, dar ar putea fi propusă din nou, odată cu următoarea revizuire a bugetului generla a guvernului.

Citește și: Concediu pentru creșterea copilului 2023. Se schimbă durata. Câte zile libere vor putea avea părinții

„O zi istorică a progresului în drepturile feministe”, a scris pe Twiteer Irene Montero, ministrul spaniol al egalității.

Alte țări care oferă concediu menstrual

Concediul menstrual este oferit în puține țări, cum ar fi Japonia, Taiwan, Indonezia, Coreea de Sud și Zambia. Italia a încercat în 2016 să introducă o astfel de lege, dar nu a reușit să meargă mai departe.